"Нафтогаз" програв італійцям суд на майже 4 мільярди доларів

Четвер, 21 лютого 2013, 09:11

НАК "Нафтогаз України" програла судову суперечку на 3,9 млрд доларів.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав монополію виконати контракт з італійським трейдером Italia Ukraina Gas і поставити йому 13,1 млрд кубометрів газу за цінами 2003 року, пише "Комерсант-Україна".

Видання посилається на текст рішення Стокгольмського арбітражу NV 007/2008 від 19 грудня 2012 року.

Згідно із ним, НАК "Нафтогаз України" зобов'язана виконати умови угоди з італійською компанією Italia Ukraina Gas (IUGAS) від 24 грудня 2003 року і продати їй 13,1 млрд кубометрів газу за ціною 110 доларів за тисячу кубометрів.

Реклама:

Для порівняння: у Росії "Нафтогаз" зараз купує паливо по 416 доларів за тисячу кубометрів, тобто виконання рішення суду загрожує монополії втратами на суму 3,9 млрд доларів.

Суд також зобов'язав НАК заплатити газотрейдеру штраф у розмірі 12,7 млн доларів за затримку постачань.

Контракт між IUGAS і "Нафтогазом" був підписаний у Києві заступником голови правління НАК Ігорем Вороніним і уповноваженим італійської компанії Андреа Міеле. Постачання газу планувалося здійснити в період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2013 року в обсязі 1,3 млрд кубометрів на рік на умовах доставки в пункт прийому Великі Капушани на українсько-словацькому кордоні.

У той час НАК одержувала туркменський газ по 50 доларів за тисячу кубометрів, і монополія повинна була заробити на цих поставках 780 млн доларів на рік.

Згідно з матеріалами суду, в 2004-2005 роках поставки газу за контрактом не проводилися.

Причому в НАК це пов'язують з тим, що IUGAS не мала договір зі словацькою газотранспортною компанією SPP на його транспортування.

Такий договір з'явився лише в 2006 році, коли "Газпром" перекупив весь обсяг туркменського газу, що виключило можливість його покупки Україною.

Весь газ в країну стала імпортувати компанія RosUkrEnergo (на той момент 50% належало "Газпрому", 45% - Дмитру Фірташу, 5% - Івану Фурсіну), а продавали його через УкрГаз-Енерго, що унеможливило виконання угоди.

Джерело в НАК повідомило, що монополія не збирається виконувати контракт і виплачувати штраф, незважаючи на рішення Стокгольмського суду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: