"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Обленерго скуповуватимуть ті ж самі олігархи

Середа, 20 лютого 2013, 17:16

Нові іноземні інвестори у приватизації держпакетів 6 обленерго брати участь не будуть.

Про це заявив старший аналітик Dragon Capital Денис Саква, коментуючи те, що уряд дозволив приватизацію держпакетів акцій "Запоріжжяобленерго", "Харківобленерго", "Хмельницькобленерго", "Тернопільобленерго", "Миколаївобленерго" та "Черкасиобленерго".

За його словами, наступним етапом повинна стати публікація Фондом держмайна умов приватизації та визначення дат проведення аукціонів.

"Це може зайняти від двох до трьох місяців, таким чином, ми очікуємо, що аукціони почнуть проводитися у 2 кварталі 2013 року", - зазначив експерт.

Реклама:

На його думку, якщо уряд, на відміну від попередніх аналогічних приватизаційних конкурсів, прийме рішення не залишати в держвласності 25% акцій приватизованих компаній, на продаж можуть бути виставлені більше 60% акцій (що досить для скликання зборів акціонерів навіть без згоди інших акціонерів).

"Це може посилити інтерес до аукціонів, проте ми як і раніше скептично оцінюємо вірогідність участі нових інвесторів і вважаємо, що активи будуть розподілені між нинішніми основними гравцями в галузі (ДТЕК, VS Energy, Energy Standard, Група Приват)", - сказав Саква.

Він нагадав, що крім енергопостачальних компаній, в 2013 році Фонд держмайна планує виставити на продаж контрольні пакети акцій теплових енергогенеруючих компаній "Центренерго" і "Донбасенерго".

Нагадаємо, глава фонду Олександр Рябченко 20 лютого 2013 року заявив, що уряд дозволив передати Фонду держмайна 60,77% енергогенеруючої компанії "Донбасенерго" для її подальшої приватизації.

Як відомо, ДТЕК входить в групу Ріната Ахметова, бенефіціарами VS Energy є група російських підприємців ("лужниківська група", в яку входить колишній віце-спікер Держдуми Росії Олександр Бабаков), Energy Standard належить російському бізнесмену Костянтину Григоришину, а група "Приват" підконтрольна українським олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!