"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У Китаї сповільнилося зростання промислового виробництва

Субота, 2 лютого 2013, 16:36

Зростання промислового виробництва в Китаї сповільнилося, підтверджуючи побоювання аналітиків про уповільнення темпів зростання всієї економіки країни.

Про це передає російська служба ВВС.

Згідно з повідомленням, у січні 2013 року індекс купівельної спроможності, який складається на основі даних великих компаній, впав до позначки 50,4 з показника 50,6 пунктів в грудні 2012 року.

Однак, банк HSBC повідомив, що його індекс купівельної здатності в Китаї, який складається на основі даних менш великих фірм, виріс до 52,3 пунктів з 51,5.

Реклама:

Аналітики відзначають, що подібна розбіжність даних в межах норми. В цілому ж тренд свідчить про одужання китайської економіки.

Індекс купівельної спроможності - головний показник економічної активності, і будь-яке значення вище 50 пунктів говорить про зростання.

"Економіка в середині циклу зростання. У Китаю достатньо економічного потенціалу і політичної волі керівництва, щоб забезпечити подальший розвиток нинішньої фази росту", - вважає старший економіст IHS Global Insight Алістер Торнтон.

Він зазначив, що промислове зростання зазвичай сповільнюється під час Китайського нового року. А в цьому році зима виявилася холодніше звичайного, що створило додаткові проблеми для низки компаній.

Експерт додав, що зміна політичного керівництва, можливо, також зіграла певну роль.

"Компанії, ймовірно, зайняли позицію очікування до повного переходу влади в березні", - припустив він.

"Вкрай важливо, не робити передчасних висновків про те, що економіка пішла на спад", - попередив аналітик.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: