"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Газпром" своїми претензіями хоче змусити Україну здати ГТС - експерти

Субота, 2 лютого 2013, 14:08

Через претензії "Газпрому" до "Нафтогазу" в Кремлі розраховують змусити Україну погодитися як мінімум на здачу ГТС, як максимум - на здачу ГТС у пакеті з приєднанням до ЄврАзЕС з входженням до Митного союзу.

Про це в статті для ZN.UA пишуть експерт з питань енергетичної безпеки Михайло Гончар і юрист-міжнародник Максим Алінов.

Автори статті відзначають, що сума в 7 млрд доларів, виставлена НАК "Нафтогаз України" як штраф за невідібраний газ, майже збігається з розрахованою, але ще не оприлюдненою вартістю ГТС України.

"Це свідчить про явне бажання "Газпрому" отримати ГТС за віртуальний борг і знижку в ціні на газ, яку він зараз змушений буде зробити майже всім європейським клієнтам з огляду на динамічне падіння частки "Газпрому" у поставках газу до ЄС", - відзначили експерти.

Реклама:

"Недаремно в усіх обхідних трубопроводах контрольний пакет у руках "Газпрому". Настала черга України", - йдеться в публікації.

Як відомо, російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму порядку 7 мільярдів доларів за недобір природного газу в 2012 році виходячи з передбаченої контрактами вимоги take or pay.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: