Депутати пропонують Раді заборонити секонд-хенди

Вівторок, 19 лютого 2013, 16:07

У Верховній раді зареєстровано законопроект, яким пропонується заборонити суб'єктам господарювання здійснювати торгівлю секонд-хендом.

Про це йдеться в законопроекті № 2320, зареєстрованому 18 лютого, автором даного документа є депутат ВР Віталій Немілостівий ("Батьківщина")

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект направлений на зменшення обсягів імпорту уживаних товарів - одягу, взуття та інших виробів, які на сьогоднішній день масово ввозяться на територію України без належного санітарно-епідеміологічного контролю, що несе загрозу для здоров’я та життя людей, створює екологічну проблему та негативний імідж країни, а також, передбачає заборону оптової та роздрібної торгівлі, крім комісійної, уживаним одягом і взуттям з лотків, на ринках та в магазинах.

Як зазначається у документі, необхідність прийняття законопроекту обґрунтовується тим, що  щорічно збільшується насичення внутрішнього ринку одягом та взуттям, що були у використанні ("second hand").

Реклама:

У 2012 році обсяг товарів, які було ввезено на територію України, складає 98,6 тис тонн, а за останні 5 років він склав 447,843 тис кг (це становить по 10 кг на кожного українця). Ці  показники щорічно збільшуються, що  негативно впливає на розвиток, як вітчизняної легкої промисловості, так і економіки нашої країни в цілому.

"Вказані статистичні дані свідчать про наявність корупційної складової у зазначеній економічній сфері, що призводить до багатомільярдних втрат держбюджету, Пенсійного та інших соціальних фондів. Також,  ввезення на територію України товарів, що були у використанні  ("second hand"), без належного проведення державної санітарно - епідеміологічної експертизи і подальшої реалізації цих товарів на ринках оптової та роздрібної торгівлі України, несе загрозу життю людей та довкіллю, а також створює негативний імідж нашої країни у світі", - йдеться у законопроекті.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: