Слідуючи світовому тренду, українські порти знизили перевалку на 4%

Понеділок, 18 лютого 2013, 14:13

У 2012 році українські порти не залишилися осторонь світового тренда і скоротили перевалку приблизно на 4% до 109 млн тонн.

Причиною найбільшого за останні чверть століття обвалу світового ринку морських перевезень стало скорочення попиту на металопродукцію і, як наслідок, на основні види металургійної сировини - вугілля та руду, пише "Центр транспортних стратегій".

"В останній робочий день 2012 року Baltic Dry досяг позначки 699 пунктів. За останні 25 років подібний спад був зафіксований лише в грудні 2008 року, коли значення індексу становило 663 пункту", - розповідає керівник проектів АК Kreston GCG Олександр Куксін.

Українські порти не залишилися осторонь глобального тренда. Так, торік вітчизняні гавані скоротили перевалку приблизно на 4% до 109 млн тонн.

Реклама:

При цьому однією з ключових причин такого результату стало падіння транзитних вантажів через Україну на 10 млн тонн.

Серед п'яти найбільших вітчизняних портів є як ті, де обсяги перевалки вантажів скоротилися, так і ті, де вони, навпаки, виросли і вельми відчутно.

Так, Маріупольському морському торговельному порту в 2012 році в цілому не вдалося досягти планових показників.

"Перш за все, внаслідок скорочення обсягів транзиту і експорту металопродукції та вугілля", - заявив перший заступник начальника порту з комерційної роботи Олександр Олійник.

Також в 2012 році не вдалося виконати виробничі плани і ДП "Одеський морський торговельний порт". Тут, у порівнянні з 2011 роком, обсяг перевалки вантажів скоротився на 4,3% - до 24,5 млн тонн. Однак причина була зовсім іншою - це сталося через різкий спад в сфері транзиту нафти і нафтопродуктів.

Ймовірно, лідируюче місце в Україні за темпами зростання обсягів перевалки зернових в минулому році зайняло ДП "Іллічівський морський торговельний порт".

Також відносно благополучно йшли справи і в ДП "Морський торговельний порт "Южний", який зміг збільшити обсяг перевалки вантажів на 0,36% - до 22,720 млн тонн.

Однак, найбільш вдало склалися обставини в ДП "Миколаївський морський торговельний порт".

У 2012 році підприємство збільшило обсяг перевалки вантажів на 25,6%, до 10,842 млн тонн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!