Україна продасть Судану літаків на 100 мільйонів доларів

Понеділок, 18 лютого 2013, 11:17

Судан може придбати п'ять українських літаків Ан-148/158 і Ан-74 виробництва ДП "Антонов" на суму більше 100 млн доларів.

Контракт на їх поставку планується підписати в березні 2013 року під час офіційного візиту української делегації в цю країну, пише "Комерсант-Україна".

Судан цікавиться трьома регіональними літаками сімейства Ан-148/158, а також двома транспортними Ан-74, розповів заступник генконструктора ДП "Антонов" Олександр Ківа.

На позаминулому тижні уряд Судану підписав попередній договір з Україною, заявив міністр транспорту Судану Ахмед Бабікер Нахар агентству Reuters.

Реклама:

У Судані розраховують, що частково угоду профінансує лізингова компанія "Антонов Фінанс" (створена на базі "Лізингтехтрансу"), уточнив Ківа.

Каталожна вартість Ан-148 і Ан-158 - 25-30 млн доларів, Ан-74 – більш 15 млн доларів.

"Судан хотів би отримати перші літаки до кінця 2013 року. Проте все залежить від того, які схеми фінансування будуть запропоновані в рамках контракту" , - уточнив Ківа.

Літаки потрібні для авіакомпанії Sudan Airways, яка переживає зараз не найкращі часи через торгові санкції США.

Її флот становить сім старих літаків Airbus, Boeing і Fokker, куплених більше 15 років тому. При цьому Airbus і Boeing відмовилися продавати авіакомпанії навіть запчастини, щоб не порушити ембарго.

У 2004 році ООН прийняла стосовно Судану резолюцію, яка передбачає ембарго на постачання зброї, заморожування активів і рахунків.

США обмежили торговельні відносини з країною і внесли Судан до списку країн-спонсорів тероризму.

Літаки "Антонова" використовуються в Судані, причому в армії і флоті. Однак ці машини вже давно виробили свій ресурс, що призводить до аварій.

"Нові літаки "Антонова" дуже хороші і мають високий рівень безпеки", - зазначив Ахмед Бабікер Нахар.

У ДП "Антонов" кажуть, що контракт не йде врозріз з ембарго.

"Ми беремо до уваги обмеження, які є до цієї держави, і співпрацюємо з Суданом тільки в питаннях поставки цивільних літаків", - зазначив Ківа.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: