Експерт: Україна повинна готуватися до арбітражу c "Газпромом"

Неділя, 17 лютого 2013, 12:06

"Газпром" може оскаржити у міжнародному арбітражі відмову України оплачувати штраф за недобір газу, і українська сторона повинна бути до цього заздалегідь готовою.

Про це в інтерв'ю заявив юрист, колишній перший заступник міністра юстиції України Євген Корнійчук, передає "Укрінформ".

"У тому, що "Газпром" досі не подавав українській стороні такий позов, можливо, і є певне політичне підґрунтя, але Україна повинна бути готовою до такого удару найближчим часом на всі 100%", - зазначив він.

На думку експерта, заяви керівництва "Газпрому" свідчать про те, що російська сторона не готова до діалогу про зміну контракту на поставки газу в Україну і від своїх штрафних вимог відступати не має наміру.

Реклама:

Корнійчук також вважає, що підготовка до арбітражу повинна пройти на урядовому рівні.

"Ніхто не розглядатиме "Нафтогаз" як окремий від держави суб'єкт - відповідачем виступатиме і український уряд. Завдання Кабміну - правильно організувати цю роботу, вивчити позитивний досвід інших європейських держав, в тому числі Польщі, якій торік вдалося знизити ціну газу більш як на 10%, а також яскраві приклади Італії та Німеччини", - заявив юрист.

Експерт вважає, що вихід на міжнародний арбітраж дасть змогу українській стороні поліпшити умови газового контракту.

"Арбітраж, як правило, стає на бік відповідача. Більше того не варто забувати, що у України вже є позитивний досвід у кількох судових процесах з "Монегаск де Реас-сюранс", донькою "Газпрому", італійська компанія Edison домоглася від "Газпрому" поступок на загальну суму 200 млн євро", - зазначив експерт.

У 2011 році німецький E. ON виграв суд проти "Газпрому", в який він звернувся для перегляду вартості газу і зміни формули її розрахунку. У 2012 році нафтогазова компанія Польщі PGNi за допомогою Стокгольмського арбітражного суду знизила вартість блакитного палива більш як на 10%.

Як відомо, "Газпром" знову нагадав НАК "Нафтогаз України" про необхідність сплатити рахунок на 7 млрд доларів за недобір газу у 2012 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: