Влада візьметься за фінансові піраміди та інших учасників ринку

Субота, 16 лютого 2013, 13:28

Наприкінці січня 2013 року Нацкомісія з держрегулювання у сфері ринків фінансових послуг оприлюднила доопрацьований проект закону "Про заборону фінансових пірамід в Україні".

Документом роблять спробу дати визначення поняттю "фінансова піраміда", пише ZN.UA.

Як зазначає видання, під "фінансовою пірамідою" мають на увазі будь-які операції з фінансовими активами (коштами, цінними паперами, борговими зобов'язаннями…), здійснювані з метою придбання або можливості придбання вигоди для себе чи інших осіб за рахунок перерозподілу активів інших осіб.

Водночас до фінансової піраміди не належать операції з фінансовими активами, які здійснюються фінансовими установами при наданні ними фінансових послуг, перелік яких визначено ст. 4 закону "Про фінансові послуги та держрегулювання ринків фінансових послуг" чи іншими законами, що регулюють окремі ринки фінансових послуг.

Реклама:

"Тобто в проекті відсутні чітко визначені критерії, які вказують на "пірамідальність" операцій. З одного боку, це дає можливість регулятору підвести під аналізоване діяння будь-які операції, що важливо з огляду на хитромудрі "винаходи" організаторів "ошуканських схем", - пише видання.

З другого боку розпливчастість базового визначення може стати інструментом тиску на добросовісних учасників ринку.

"Крім цього, проектом установлена заборона навмисного створення умов для фінансової піраміди, пропозиції участі в ній або залучення фінактивів за допомогою фінансової піраміди, а за порушення заборони вводиться кримінальна відповідальність", - пише видання.

Так, Нацкомісія пропонує доповнити Кримінальний кодекс і передбачити в ньому відразу ж після шахрайства ст. 1901 "Фінансові піраміди" з санкціями у вигляді штрафу від 1,7 тис до 3,4 тис гривень, обмеження волі до 3 років або позбавлення волі на строк до 8 років.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: