Думка експерта: Зміни в законодавстві не вплинуть на оподаткування релігійних організацій

П'ятниця, 15 лютого 2013, 16:13

Зміна в законі безпосередньо не впливає на оподаткування релігійних організацій, але змінює норми про їх статус юридичної особи.

Про це заявив юрист ЮФ "Ілляшев та Партнери" Тарас Утиралов.

За словами експерта, раніше закон "Про свободу совісті та релігійні організації" передбачав лише реєстрацію статуту (положення) релігійної організації для отримання їй статусу юридичної особи. Однак норми закону "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" вимагали від установ і організацій, для яких законом встановлені особливості реєстрації, здійснювати їх державну реєстрацію в порядку, встановленому саме законом "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" для того, щоб стати юридичною особою.

"Отже, новий закон про зміни усуває цю неузгодженість, пов'язуючи отримання релігійною організацією статусу юридичної особи з її державною реєстрацією", - відзначає Утиралов.

Реклама:

Експерт відзначив, що новий закон не вносить змін до Податкового кодексу.

"Однак певні норми останнього посилаються на спеціальне законодавство в питаннях реєстрації релігійних організацій. Так, від сплати податку на прибуток звільняються релігійні організації, зареєстровані у порядку, передбаченому законом, при цьому внесені органами державної податкової служби до Реєстру неприбуткових організацій та установ", - сказав юрист.

За словами Утиралова, від сплати податку на землю звільняються релігійні організації, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому порядку, за ділянки, надані для необхідних їм культових та інших споруд.

"Однак це положення містить протиріччя, тому що пільги по сплаті податку встановлюються для юридичних осіб, а релігійна організація відтепер є юридичною особою однозначно з дня державної реєстрації, а не з моменту реєстрації статуту (положення)", - відзначає експерт.

Тому і зазначене положення варто привести у відповідність зі змінами до закону "Про свободу совісті та релігійні організації".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!