Україна повинна виплатити 7 мільярдів за недобір газу - "Газпром"

П'ятниця, 15 лютого 2013, 10:21

"Газпром" не має наміру обговорювати з Україною зміну умов чинного газового контракту і вважає, що Україна повинна повністю оплатити виставлений їй рахунок за недобір газу.

Про це заявив в інтерв'ю британській газеті "Файненшл таймс" заступник голови правління російської компанії Олександр Медведєв, передає "ИТАР-ТААС".

"Ніколи б не подумав, що Україна відмовиться виконувати взяті на себе зобов'язання", - зауважив Медведєв.

"Адже є ж принцип "бери або плати" і на його підставі, якщо не хочеш скористатися якоюсь послугою, все одно повинен за неї розрахуватися", - відзначив заступник голови "Газпрому".

Реклама:

"Згідно з контрактом 2009 року, "Нафтогаз України" повинен щорічно купувати у нас 42,5 млрд кубометрів газу", - пояснив він.

Як зауважив чиновник, в минулому році було реалізовано лише 60% від цього обсягу.

"І те, що українська сторона заздалегідь повідомила, що їй не потрібен весь передбачений угодою газ, нічого не змінює", - додав Медведєв.

Він звернув увагу на те, що виставлений "Газпромом" рахунок не є відповіддю на контракт Києва з компанією Shell.

Як відзначали багато коментаторів, цей крок повинен допомогти республіці розвивати власний видобуток, а також знизити залежність від російського "блакитного палива".

"Дані події ні в якій мірі не пов'язані", - констатував Медведєв.

Нагадаємо, "Нафтогаз України" повідомив "Газпрому" про те, що не має наміру оплачувати виставлений Києву рахунок за недобір газу в минулому році. Міністр енергетики та вугільної промисловості республіки Едуард Ставицький, однак, запевнив, що його країна виконує умови газового договору з РФ від 2009 року.

Як відомо, 27 січня "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму близько 7 млрд доларів за недобір природного газу в 2012 році виходячи з передбаченого контрактами вимоги take or pay.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: