Регіонали хочуть ввести мінімальні закупівельні ціни на молоко

П'ятниця, 15 лютого 2013, 09:08

У Верховній раді зареєстровано законопроект, яким пропонують внести молоко в список об'єктів державного цінового регулювання.

Автором законопроекту "Про внесення змін до закону "Про держпідтримку сільського господарства України" щодо встановлення закупівельних цін на молоко та впорядкування механізму державного цінового регулювання на сільгосппродукцію (товари) є член Партії регіонів Владислав Атрошенко, пише "Комерсант-Україна".

"Законопроект містить дві основні пропозиції: надати Кабінету міністрів право регулювати і встановлювати закупівельні ціни на сире молоко, а також звільнити Аграрний фонд від обов'язку формувати інтервенційний фонд з молока", - повідомив Атрошенко.

На його думку, прийняття законопроекту забезпечить цінову рівновагу між попитом і пропозицією на молоко на внутрішньому ринку і сприятиме соціальному захисту населення.

Реклама:

"Протягом 2012 члени Партії регіонів кілька разів намагалися посилити ціноутворення у молочній галузі шляхом внесення молока в список об'єктів державного цінового регулювання. Але їхні законопроекти або не вносилися на розгляд парламенту, або президент Віктор Янукович їх заветував", - пише видання.

За словами постійного представника президента у парламенті Юрія Мірошниченка, дана норма зобов'язала б Аграрний фонд формувати інтервенційний фонд з молока, що неможливо, враховуючи обмежений термін його зберігання, а також вимагало б додаткових витрат з держбюджету на закупівлю. Тому у своєму законопроекті Атрошенко врахував дані зауваження президента.

Проте учасники ринку вважають, що регулювати ціни повинен виключно ринок.

"Це неринковий механізм і ми проти цього", - заявив президент Асоціації виробників молока Андрій Дикун.

"Сьогодні молокопереробні підприємства закуповують молоко в Україні за європейськими цінами. Тож якщо хтось вважає, що заводи отримують надприбутки, то він помиляється", - говорить голова ради директорів Союзу молочних підприємств України Вадим Чагаровський.

Він нагадав, що раніше Кабмін неодноразово видавав постанови, а Мінагропрод - накази, якими встановлювались мінімальні закупівельні ціни на молоко.

"Вони не працювали тоді. І зараз працювати не будуть, оскільки в Україні ніхто не аналізував ланцюжок ціноутворення від товаровиробника до споживача. Тож ніхто не розуміє, які і на якому етапі є витрати", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: