Світову "сланцеву революцію" оцінили в 2,7 трильйона доларів

Четвер, 14 лютого 2013, 16:22

Видобуток сланцевого газу збільшить світовий ВВП до 2035 року на 2,7 трильйона доларів.

Про це пише "Лєнта.ру" з посиланням на звіт Pricewaterhouse Coopers.

За прогнозами консалтингової компанії, "сланцева революція" призведе до скорочення споживання нафти і обрушить ціни на неї на 40%. Перевиробництво вуглеводнів у світі зросте на 12% і досягне 14 млн барелів на добу.

Завдяки зниженню цін на паливо додаткове зростання світового ВВП до 2035 року складе 3,7%, що можна порівняти з внеском Великобританії у світову економіку. Однак, як зазначають в PricewaterhouseCoopers, розвиток видобутку сланцевого газу надасть сприятливий ефект не всім країнам: частина ВВП втратять Росія і держави Близького Сходу.

Реклама:

"Сланцевий бум" почався в США в середині 2000-х років. У результаті до 2012 року ціни на газ в країні опустилися до мінімуму за десять років, і США стали лідером з виробництва газу, обігнавши навіть Росію.

Наприклад, США має намір наслідувати Китай, який відчуває нестачу енергоресурсів. У КНР мають намір почати видобуток сланцевого газу до 2015 року.

Європейські держави поки не почали видобувати сланцевий газ через потенційну небезпеку для екології: під час "фрекінга" (гідравлічного розриву пласта) в пласти породи закачується велика кількість води, піску та хімікатів. Тим не менш, в грудні Великобританія видала кільком фірмам дозвіл продовжити пробне буріння в графстві Ланкашир на заході країни, яке було тимчасово зупинено через два зафіксовані підземних поштовхів в цьому регіоні.

У січні британська нафтова компанія BP опублікувала прогноз, згідно з яким потреба світу в вуглеводнях до 2030 року буде стійко зростати, але структура споживання сильно зміниться.

Передбачається, що частка нафти в світовому енергоспоживанні впаде нижче 30%, а частка газу, навпаки, істотно зросте. При цьому нафти все одно будуть споживати більше, ніж газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: