"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Залежність Пенсійного фонду від держбюджету збільшиться

Четвер, 14 лютого 2013, 10:28

Відрахування роботодавців з зарплат в 2013 році будуть зростати так повільно, що для виплат українцям пенсій доведеться витратити більше коштів з держбюджету.

Трансферти Пенсійному фонду з держбюджету зростуть на 25% - до 61 млрд гривень, а дефіцит - на 42%, до 21,8 млрд гривень, пише "Комерсант-Україна".

Доходи бюджету Пенсійного фонду (ПФ) в 2013 році становитимуть 232,5 млрд гривень з урахуванням перехідних залишків на суму 2,2 млрд гривень, сказано в постанові Кабміну.

Це на 7,8% більше, ніж плановий показник доходів за 2012 рік.

Реклама:

Чи виконаний він невідомо, оскільки в Пенсійному фонді повідомили, що всі дані будуть підраховані лише в березні.

Власні надходження ПФ, більшу частину яких становить єдиний соціальний внесок з фонду оплати праці, мають зрости навіть менше - на 6,7%, до 168,6 млрд гривень (у 2012 році фактичні надходження становили 158 млрд гривень).

Витрати ПФ в розмірі 252,1 млрд гривень повинні дозволити провести два підвищення пенсійних виплат у зв'язку зі збільшенням прожиткового мінімуму, а також провести 1 березня індексацію пенсій у зв'язку зі збільшенням середньої зарплати.

Однак у Міністерстві соціальної політики стверджують, що дефіцит, навпаки, знизиться - на 5,4 млрд грн, або на 25%.

Маніпуляція викликана тим, що міністерство спирається на реальний дефіцит скарбниці ПФ, який досяг в 2012 році 27,2 млрд гривень.

Недостача в сумі 11,9 млрд гривень була покрита з держбюджету у вигляді позик, сказало джерело у фонді.

Щорічно ці позики списуються, оскільки дефіцитний ПФ не може їх повернути.

Експерти не очікують позачергових значних підвищень пенсійних виплат протягом року, як було в 2012 році, коли за результатами І кварталу було вирішено збільшити соцвиплати на 9 млрд гривень.

"Це було б самогубством для бюджету", - вважає директор департаменту розвитку соцстрахування Федерації роботодавців Юрій Кузовий.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: