Через високі ставки українці охоче несуть гроші у невеликі банки

Четвер, 14 лютого 2013, 09:46

У 2012 році українці в гонитві за високими ставками активно несли свої заощадження в невеликі фінустанови.

Громадяни все більше заробляють на високих депозитних ставках, які пропонують їм невеликі банки, випливає з оприлюдненої НБУ консолідованої звітності банківської системи за 2012 рік, пише "Комерсант-Україна".

У 2012 році найвищі темпи приросту роздрібних депозитних портфелів продемонстрували установи з групи середніх (на 25,6%) і невеликих (26,2%).

Для порівняння: найбільші установи змогли наростити портфель вкладів на 19,2%, а великі - на 13,6%.

Реклама:

У 2013 році позикові ресурси подешевшають, хоча це не позначиться на перевагах клієнтів.

"Гонка підвищення процентних ставок кінця 2012 року закінчилася, ситуація на ринку нормалізувалася. Але, незважаючи на зниження процентних ставок, спостерігається стабільний приріст вкладів. Населення розуміє, що ставки будуть знижуватися і надалі, і тому розміщує вклади на рік і більше, фіксуючи таким чином процентну ставку на тривалий термін", - заявив директор департаменту розвитку продуктів банку "Фінанси та Кредит" Наталія Кравець.

З початку року вартість річних гривневих депозитів, за даними UIRD, знизилася на 0,69 п.п. - до 18,69%.

Це навряд чи спонукатиме клієнтів середніх і невеликих банків перейти на обслуговування в великі установи, оскільки зниження ставок буде синхронним.

"Є певна категорія людей, готових ризикувати своїми заощадженнями в рамках суми, яка забезпечується Фондом гарантування вкладів. Вони думають, що зможуть заробити 29% річних або в крайньому випадку через якийсь час фонд поверне їм гроші", - сказав начальник департаменту фіндосліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблонський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: