Греція, Італія та Албанія домовилися про будівництво конкурента "Газпрому"

Середа, 13 лютого 2013, 18:08

Представники Греції, Італії та Албанії підписали в Афінах міжурядову угоду про будівництво Трансадріатичного газопроводу.

Про це пише ZN.UA з посиланням на Associated Press.

Як повідомляється, угоду підписали міністр закордонних справ Греції Дімітріс Аврамопулос, міністр економрозвитку Італії Коррадо Пассера і заступник глави албанського кабінету Едмонта Хаджінасто. На церемонії також були присутні представники азербайджанського уряду, концерну TAP, компаній EGL-Axpo, Statoil і E.ON Ruhrgas.

За словами прем'єр-міністра Греції Антоніса Самараса, газопровід забезпечить приплив інвестицій в постраждалу від кризи і рецесії Грецію у розмірі 1,5 млрд євро.

Реклама:

"Даний проект переведе Грецію з другого ешелону енергетичних держав у групу значущих з точки зору транзиту країн. На ранніх етапах проекту в Греції буде створено 2 тис робочих місць", - зазначив Самарас.

Що стосується Італії, то країна споживає 83 млрд кубометрів газу в рік. З них 37% надходять з Алжиру, 30 - з Росії, 12 - з Лівії і 10,2% постачає Норвегія. Це означає, що за винятком імпорту газу з Норвегії, інші джерела газопостачання розташовані або в Росії, або в Північній Африці, через що енергетичне положення Італії не можна вважати стабільним і диверсифікованим.

ТАР являє собою газопровід довжиною 800 км, який повинен постачати газ з азербайджанського родовища Шах-Деніз в регіон Апулія в Південній Італії через Грецію і Албанію. Газопровід починається в містечку Каломіні, що в Східній Греції, де ТАР повинен приєднатися до турецько-азербайджанського газопроводу TANAP.

Потужність трубопроводу - 10 млрд куб. м в газу в рік з можливістю розширення до 20 млрд куб. м на рік в залежності від попиту та пропозиції. Видобуток газу в рамках Стадії-2 заплановано на 2017 рік.

Управління проектом здійснює консорціум TAP, учасниками якого є швейцарська EGL-Axpo (42,5%), норвезька Statoil (42,5%) і німецький концерн E.ON Ruhrgas (15%).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!