"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

У "Газпромі" не вірять у газову революцію в Україні

Середа, 13 лютого 2013, 15:59

"Газпром" має намір зміцнити свої позиції на європейських газових ринках найближчим десять років, не плануючи серйозних цінових поступок всупереч посиленню конкуренції.

Про це в інтерв'ю Reuters повідомив керівник "Газпромекспорту" Олександр Медведєв.

Медведєв зазначив, що не бачить можливості газової революції в Європі за прикладом США, кажучи про результати що розчаровують результати буріння в Польщі.

За його словами, в січні Україна підписала з компанією Shell першу в СНД угоду про розподіл продукції від видобутку сланцевого газу, після чого Росія зажадала від Києва 7 млрд доларів за не викуплений у минулому році газ.

Реклама:

"Україна межує з Польщею, я не думаю, що результати будуть кардинально відрізнятися від експериментальної розвідки у Польщі", - сказав Медведєв.

За його словами, "Газпром" уклав довгострокові контракти на продаж в Європі 4 трлн кубометрів газу на суму понад 1,5 трле доларів за поточними цінами. За умовами договорів "бери або плати" у разі зниження закупівель клієнтів чекають штрафи.

"Наші контракти передбачають, що ті, хто не купує наш газ, все одно за нього платять", - сказав Медведєв.

Конкурент Газпрому Statoil продає за спотовими цінами 45% газу, в той час як "Газпром" підвищив цю частку до 7% два роки тому. На цьому рівні вона залишилася і в минулому році, хоча деякі цінові формули змінилися, сказав Медведєв. І лише деякі контракти мають спотову складову на рівні 16 відсотків.

"Ми не плануємо підвищувати частку спотових цін", - сказав Медведєв.

За його словами, під натиском клієнтів, найбільшим з яких є німецька E.ON, "Газпром" змушений був переглянути умови європейських контрактів і почав в 2012 році повертати гроші покупцям, що отримали знижки заднім числом. На цей рік концерн зарезервував на ці цілі 4,7 млрд доларів.

"Я вважаю, що ретроактивні платежі будуть набагато меншими", - сказав Медведєв, додавши, що "Газпром" продовжує арбітражний процес тільки з однією компанією - німецькою RWE.

"Наша мета - не продавати максимальний обсяг газу, але й отримувати максимальну виручку", - сказав Медведєв.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!