"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Темпи зростання доходів бюджету впали через слабку економактивність

Середа, 13 лютого 2013, 13:12

Темпи зростання доходів бюджету сповільнилися в 2012 році на тлі економічної активності, що слабшає.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Білан, коментуючи новину про те, що держбюджет був зведений з дефіцитом 3,8% ВВП (6,6 млрд доларів) у 2012 році, перевищивши запланований рівень в 2,7% ВВП (4,9 млрд доларів).

"Уповільнення відбулося, незважаючи на різке зростання неподаткових надходжень, головною причиною якого стали рекордні перерахування з боку НБУ в сумі 24 млрд гривень (3 млрд доларів) або 1,7% ВВП", - повідомила експерт.

За її словами, у той же час, зростання витрат бюджету прискорилося в зв'язку зі збільшенням соцвитрат напередодні парламентських виборів, а також наданням додаткової держпідтримки "Нафтогазу" в кінці року.

Реклама:

"Виділені компанії кошти збільшили бюджетний дефіцит, але повинні були скоротити (структурний) дефіцит "Нафтогазу" приблизно до 1% ВВП. Ми оцінюємо, що сукупний фіскальний дефіцит (сектору держуправління і "Нафтогазу") становив у 2012 році 5,5% ВВП, збільшившись порівняно з 4,3% ВВП в 2011 році", - зазначила Білан.

На її думку, враховуючи слабкість економіки і нульову інфляцію, на прискорення зростання доходів бюджету в 2013 році розраховувати не доводиться.

"Тому істотного скорочення дефіциту досягти буде складно. Ми очікуємо, що сукупний фіскальний дефіцит (сектору держуправління і "Нафтогазу") зменшиться в 2013 році на 1,3 п. п., до 4,2% ВВП, фактично повернувшись на рівень 2011 року", - підсумувала економіст.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!