Конституційний суд розповів про роботу ТОВ

Середа, 13 лютого 2013, 09:39

Кількість голосів учасників товариств з обмеженою відповідальністю (ТОВ) має визначатися її статутом, але тільки протягом першого року роботи створеної компанії.

Це пояснив 12 лютого 2013 року Конституційний суд, пише "Комерсант-Україна".

Конституційний суд (КС) оголосив, що в перший рік з дня держреєстрації ТОВ кількість голосів на загальних зборах визначається пропорційно розміру часток учасників у статутному фонді, визначених статутом, незалежно від обсягу реально внесених коштів.

Це рішення було прийнято за поданням компанії "Ліхтнер Бетон Львів", яка просила розтлумачити ч. 4 ст. 58 закону "Про господарські товариства".

Реклама:

Компанія просила розтлумачити, яку кількість голосів у учасників ТОВ: пропорційно розміру їх часток, внесених у фонд, або пропорційно розміру часток, зазначених у статуті.

"У нас обидва учасники прийняли рішення про збільшення статутного капіталу, однак один з них всупереч своєму ж рішенню так і не вніс частку. Тому виникло питання про зменшення його кількості голосів відповідно до реального внеску", - пояснив директор компанії "Ліхтнер Бетон Львів "Валерій Власов.

За словами партнера юрфірми AstapovLawyers Тетяни Кузьменко, Вищий господарський суд приймав рішення, по-різному трактуючи зазначену статтю закону "Про господарські товариства".

"Іноді приймалося рішення враховувати тільки частку, пропорційну реально внесеним коштам, а іноді - зазначену у статутних документах, без урахування реальної суми внеску", - пояснила юрист.

Завдяки рішенню Конституційного суду частка, зазначена у статутних документах, буде враховуватися лише протягом першого року роботи ТОВ.

При цьому суд зазначив, що законом врегульовано дії товариства у разі невнесення учасниками своїх внесків до завершення першого року роботи - учасники повинні виключити того, хто не вніс кошти.

Але цей механізм неврегульований.

"Не до кінця зрозуміло, як діяти в подальшому, якщо один з учасників ТОВ має формальну більшість голосів, але так і не вніс свою частку", - уточнила Кузьменко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: