Думка експерта: Податок на нерухомість - це податок для середнього класу

Вівторок, 12 лютого 2013, 18:05 -

Запроваджений як складова "податку на розкіш", на перевірку податок на нерухоме майно виявляється податком для цілком середнього класу.

Про це заявив "Економічній правді" юрист ЮФ "Ілляшев та Партнери" Тарас Утиралов.

Він зазначив, що платниками цього податку є фізичні та юридичні особи незалежно від резидентності (прив'язка здійснюється до місця знаходження нерухомості).

"Базою оподаткування є житлова площа. Для фізосіб встановлюється пільга, яка зменшує базу оподаткування для квартири на 120 кв. м, а для будинку - на 250 кв. м. Таке зменшення діє 1 раз за податковий період і застосовується до об'єкта нерухомості, де фізособа зареєстрована або, за вибором платника податку, до будь-якого іншого належного йому об'єкта нерухомості", - пояснив юрист.

Реклама:

За його словами, таким чином, як наголошують податкові органи, якщо в людини у власності є дві невеликі квартири (наприклад, обидві до 50 метрів житлової площі), то він не платить лише за одну з них, а за другу повинен сплатити податок з повної житлової площі.

"Ставки податку (який є місцевим податком) встановлюють місцеві ради у встановлених Податковим кодексом межах (для великих об'єктів ставки зафіксовані в кодексі)", - заявив юрист.

Так, у 2013 році для Києва діють такі ставки (за 1 кв. м):

- для квартир житловою площею не більше 240 кв. м і житлових будинків площею не більше 500 кв. м - 1% мінімальної зарплати на початок року, тобто 11,47 грн;

- для квартир житловою площею більше 240 кв. м і житлових будинків площею понад 500 кв. м - 2,7% мінімальної зарплати на початок року, тобто 30,97 грн.

"Якщо фізособи не повинні самі вираховувати розмір такого податку до сплати (їм повинно приходити податкове повідомлення-рішення до 1 липня звітного року), а юрособи зобов'язані самі рахувати свій податок", - зазначив експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: