"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна має вирішити, як управляти своєю "трубою" - Єврокомісія

Вівторок, 12 лютого 2013, 15:04

Європейська комісія знає про можливі домовленості щодо створення двостороннього газового консорціуму з управління українською ГТС - без участі європейської сторони.

Про це повідомили в представництві Єврокомісії в Україні, пише ZN.UA.

Коментуючи інформацію ЗМІ щодо можливого створення Україною і Росією газотранспортного консорціуму без участі ЄС, в ЄК зазначили: "Нам відомо з преси про можливі домовленості між Україною і Росією щодо української ГТС. Ми уважно стежимо за ходом подій. ЄС постійно наголошує на тому, що Україна сама має вирішувати, як управляти своєю газотранспортною системою".

"Тим не менше, ЄС є кінцевим споживачем газу, який проходить через українську систему газопостачання. Євросоюз постійно наголошує на необхідності забезпечити надійну та прозору систему газопостачання", - йдеться в коментарі ЄК.

Реклама:

Європейська комісія висловила готовність в подальшому надавати активну підтримку Україні для поліпшення її газотранспортної інфраструктури, а також сприяти Україні в тому, щоб вона залишалася головною частиною пан-європейської енергетичної мережі (і співпрацювала з міжнародними фінансовими інституціями з метою досягнення цієї мети).

"Європейська комісія вже багаторазово декларувала готовність ЄС в будь-який момент вступити в тристоронні консультації з питань транзиту газу, якщо Україна і Росія висловлять таке бажання. Європейська комісія також підтвердила готовність грати роль посередника у можливому тристоронньому консорціумі ЄС-Україна-Росія. А тому ми очікуємо, що нам будуть повідомляти про можливі двосторонні домовленості між Україною і Росією заздалегідь", - зазначили в Єврокомісії.

"Більше того, ЄС твердо вірить, що в суверенних інтересах України - переконати, що будь-яка досягнута домовленість відповідає зобов'язанням України перед Енергетичним Співтовариством. Членство в Енергетичному Співтоваристві полягає в проведенні роботи в напрямку досягнення економічно життєздатних, конкурентоздатних, відкритих, стабільних та інтегрованих енергетичних ринків , які будуть залучати необхідні інвестиції", - говориться в коментарі.

Як відомо, у 2009 році Україна, Єврокомісія, ЄБРР, ЄІБ і Світовий банк підписали угоду про можливість багатостороннього фінансування модернізації. Загальний обсяг програми оцінювався у 5 млрд доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: