"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: В Україні очікується PR-кампанія проти видобування сланцевого газу

Вівторок, 12 лютого 2013, 12:19 -

Найближчим часом буде йти цілеспрямована кампанія, спрямована на дискредитацію ідеї видобування сланцевого газу.

Про це заявив голова громадської організації "Комітет енергетичної незалежності України", експерт з енергетичних питань Іван Надєїн.

"Судячи з того, з якою регулярністю останнім часом почали з'являтися інформаційні повідомлення про "погрози", пов'язані з видобуванням сланцевого газу, найближчим часом ми станемо свідками інформаційної кампанії, спрямованої на дискредитацію цього проекту", - заявив Надєїн.

Очевидно, що російський "Газпром" не бажає втрачати ринок збуту свого газу обсягом в 32 млрд кубометрів щорічно (23% від загальноєвропейського експорту), тому буде шукати будь-які можливості, щоб знайти підтримку своєї позиції всередині України.

Реклама:

"Сланцевий газ здатний зруйнувати монополію "Газпрому" в Україні і серйозно вдарити по її бізнесу в Європі. В разі успішного видобування, може початися розробка родовищ в інших країнах Центральної та Західної Європи, а для Росії це неприпустимо", - підкреслив експерт.

У даній ситуації набагато вигідніше виділити кошти на PR-кампанію, завданням якої стане дискредитація самої ідеї видобутку сланцевого газу. Як це, наприклад, було зроблено в Болгарії.

"Перед тим, як починати критикувати проект по сланцевому газу, необхідно враховувати кілька факторів. Перший - досвід США. Цю країну не можна дорікнути в ігноруванні питань екології. Проте, буквально за 5 років США вирішили питання енергетичної незалежності. Другий фактор - дозвіл Європарламенту вести розвідку і видобування  сланцевого газу в країнах ЄС. Це говорить про те, що і в Європі не бачать суттєвих ризиків в даному проекті. І, нарешті, найголовніше - в Україні тільки починається процес розвідки. Про те, якими запасами сланцевого газу ми реально володіємо, буде відомо не раніше, ніж через півроку. Цілком можливо, що ці запаси не настільки великі, як цього б нам хотілося, і тоді питання буде вичерпано саме по собі", - зазначив експерт.

 У зв'язку з цим, будь-які спроби висловлювати серйозні зауваження на адресу проекту видобування сланцевого газу виглядають як мінімум передчасними, а іноді - тенденційними і відверто замовними.

"Давайте для початку розберемося, що у нас є, а тільки тоді будемо говорити, погано це чи добре. Бо поки всі ці спекуляції нагадують розмову рибака про золоту рибку, яку він тільки збирається спіймати, а ось зловить - невідомо", - підсумував Надєїн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: