Нацрегулятор бере під контроль цінову політику операторів

Вівторок, 12 лютого 2013, 10:17

Нацкомісія, що здійснює держрегулювання у сфері зв'язку та інформатизації, наказує телекомунікаційним операторам щомісяця звітувати про зміни в тарифах на свої послуги і пояснювати їх причини.

Про це йдеться в повідомленні Інтернет Асоціації України (ІнАУ), пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, запити були відправлені приблизно 30 компаніям - найбільшим за розміром одержуваного доходу на різних ринках.

У комісії кажуть, що зайнялися збором інформації за дорученням Кабінету міністрів.

Реклама:

"В уряді, очевидно, стурбовані зростанням тарифів за останній час, а наші повноваження вже зараз дозволяють проводити такий моніторинг", - розповідає співрозмовник видання в НКРСІ.

В ІнАУ побоюються, що дані потрібні регулятору для введення регулювання тарифів.

У листі НКРСІ, зокрема, йдеться про "необхідність забезпечувати формування та реалізацію державної тарифної політики у сфері телекомунікацій і вдосконалювати нормативну та методологічну базу формування тарифів, що підлягають держрегулюванню", пише газета.

Як повідомляється, зараз НКРСІ має право встановлювати тарифи лише на послуги місцевої фіксованої телефонії. Однак восени минулого року регулятор підготував законопроект, що дає йому право погоджувати будь-які зміни в цінах операторів з істотною ринковою часткою.

За словами джерела в НКРСІ, з нормами документа поки не згодні в Мінекономторгівлі - там вважають, що вони суперечать оголошеному урядом курсу на дерегуляцію економіки.

Ініціативи регулятора в ІнАУ називають неправомірним втручанням в господарську діяльність.

Великі оператори, які раніше одержували претензії Антимонопольного комітету (АМКУ) щодо необгрунтованості цін, не поспішають критикувати нову політику НКРСІ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!