"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Регіонали пропонують підвищити мінімальну вартість землі

Вівторок, 12 лютого 2013, 09:46

У ВР зареєстровано законопроект про підвищення мінімального рівня орендної плати за земельні ділянки сільгосппризначення і паї до 4,5% від нормативної грошової оцінки.

Автором законопроекту є член парламентського комітету з питань аграрної політики та земельних відносин від Партії регіонів Геннадій Бобов, пише "Комерсант-Україна".

"Запропоновані зміни до Податкового кодексу торкнуться земель комунальної та державної власності, тобто в основному незатребованних паїв та земель запасу", - говорить аналітик Асоціації міст Ярослав Рабошук.

За його словами, оренда такої землі становить від 0,1% до 12% нормативної оцінки.

Реклама:

Як повідомляється, плата за оренду приватних земель регулюється договірними відносинами, але ще в 2002 році указом президента встановлена ​​рекомендована нижня планка орендної плати у 3%.

За оцінкою Бобова, незважаючи на збільшення урядом з 2012 року оціночної нормативної вартості земель сільгосппризначення на 75,6%, загальний показник орендної плати склав 2,6%, а в I півріччі був ще нижче - 2,3% (обсяг річних платежів - 8 млрд гривень).

"Більшість суб'єктів підприємницької діяльності занижують ставки, хоча можуть платити більше. Тому я глибоко переконаний, що держава повинна підвищувати наповнюваність місцевих бюджетів, піднімаючи нижню планку і не обмежуючи верхню", - заявив Бобов.

Він стверджує, що 4,5% - підйомна плата. Це підтверджує досвід Черкаської області, в якій підвищення оренди не погіршило показники компаній.

Як відомо, це вже другий за останній місяць законопроект Партії регіонів про підвищення орендної плати. Колега Геннадія Бобова по комітету і фракції Євген Сігал вніс законопроект про встановлення орендної плати в межах 4-10% з її щомісячною сплатою виключно грошовими коштами, а не товарами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: