"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Китай став лідером світової торгівлі в 2012 році

Понеділок, 11 лютого 2013, 10:38

Китай вийшов у лідери світової торгівлі за підсумками 2012 року, обігнавши США, які утримували це звання практично з кінця Другої світової війни.

Про це йдеться в даних американського міністерства торгівлі і митного управління КНР, передає "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

Згідно з повідомленням, для зіставлення аналітики агентства використовували суму експорту та імпорту товарів обох держав: для США цей показник в минулому році дорівнював 3,82 трлн доларів (приблизно чверть ВВП, за даними 2011 року), для Китаю - 3,87 трлн доларів (понад половини ВВП).

Ряд експертів, включаючи аналітиків HSBC Holdings Plc, вважав, що це відбудеться не раніше 2016 року.

Реклама:

Однак з урахуванням послуг обсяг торгівлі США склав 4,93 трлн доларів, тоді як у КНР частка послуг у зовнішній торгівлі істотно менше.

Як підкреслює Bloomberg, вихід КНР на перше місце в світі за сукупним обсягом зовнішньої торгівлі товарами є важливою віхою в економічному суперництві двох держав.

Подальше зростання впливу Пекіна в зовнішній торгівлі призведе до суттєвих змін в рамках традиційних торговельних блоків: наприклад, КНР поступово стає найважливішим партнером Німеччини, і до кінця десятиліття німці будуть поставляти в Китай вдвічі більше товарів, ніж до сусідньої Франції, зазначив голова підрозділу Goldman Sachs за управління активами Джим О'Нілл.

"Китай швидко стає найважливішим торговельним партнером по двостороннім відносинам для дуже багатьох країн по всьому світу", - заявив економіст, який ввів в обіг термін "БРІК", що об'єднав в одну групу Бразилію, Росію, Індію та Китай - найбільш перспективні країни з економікою, що розвивається .

Найбільшим експортером світу Китай став ще в 2009 році, проте США досі утримують звання провідного світового імпортера: в 2012 році в КНР було ввезено товари на 1,82 трлн доларів, у США - на 2,28 трлн доларів.

На даний момент Китай є найбільшим споживачем енергоносіїв у світі, має в своєму розпорядженні найбільший ринок нових автомобілів і значні золотовалютні резерви.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!