Для фінансування видатків Кабмін витратив усі заощадження

Понеділок, 11 лютого 2013, 09:49

План доходів держбюджету на 2012 виявився завищеним на 27,93 млрд гривень, а загальний фонд скарбниці за минулий рік недорахувався 32,65 млрд гривень.

Про це свідчить звіт Міністерства фінансів про виконання зведеного й державного бюджетів у 2012 році, пише  "Комерсант-Україна".

Видання вважає, що цей документ "підтвердив хронічні проблеми в бюджетному плануванні".

Незважаючи на те, що у IV кварталі 2012 року депутати 21 раз вносили зміни до держбюджету, план його доходів однаково виявився завищеним - на 27,93 млрд гривень (надійшло 346 млрд гривень). Загальний фонд скарбниці недорахувався 32,65 млрд грвиень (289,6 млрд гривень).

Реклама:

Темпи зростання бюджетних доходів почали скорочуватися наприкінці літа. Восени стало зрозуміло, що для виконання бюджету його доходи наприкінці року повинні зрости на 60%, чого так і не сталося – доходи зросли на 10% у порівнянні з держбюджетом 2011 року. 

Ситуація з держфінансами загострилася в грудні. Через значне перевищення витрат над доходами дефіцит держбюджету виявився рекордним за весь рік - 12,16 млрд гривень (дефіцит загального фонду -14,73 млрд гривень), хоча в осінні місяці він не перевищував 9 млрд гривень.

Через дірку у бюджетному розписі дефіцит скарбниці перевищив плановий рівень на 14,58 млрд гривень і склав 53,35 млрд гривень (3,8% від ВВП).

Його, зокрема, фінансували шляхом випуску держоблігацій, частину яких викупив Нацбанк.

Щоб "вчасно профінансувати захищені статті витрат", були використані залишки бюджетних коштів, сформовані на початок минулого року, і проведені запозичення з єдиного казначейського рахунку (ЄКР), говориться у звіті Мінфіну. 

Оскільки Мінфін займав на ЄКР, можливо, у місцевих бюджетів і соціальних фондів, загальний обсяг коштів державних та інших установ у НБУ впав за рік із 12,68 млрд гривень до 1,87 млрд гривень, говориться у звіті НБУ.

При цьому в національній валюті в уряду залишалося лише 0,5 млрд гривень – мінімум із серпня 2003 року, випливає з іншого звіту. Критичність цієї цифри підкреслює те, що це сума витрат держави на 12 годин.

Про мінімальну суму на рахунках уряду стало відомо лише зі звітів НБУ – Держказначейство вже два місяці не повідомляє суму залишку на ЄКР. 

За оцінками експертів, напружена бюджетна ситуація збережеться й у 2013 році.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: