У 2012 році Нацбанк фінансував держбюджет, а не економіку

Понеділок, 11 лютого 2013, 09:02

У 2012 році Нацбанк вибрав стратегію фінансування державного бюджету, а не економіки, що випливає з його балансу.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як пише видання, за цей період регулятор зменшив вкладення в іноземні депозити і цінні папери сумарно на 60,8 млрд гривень.

"НБУ викупив цінні папери уряду на 28,6 млрд гривень, довівши їх портфель до 104,6 млрд гривень. Фінансова підтримка банків не була пріоритетом - їх кредиторська заборгованість перед регулятором виросла всього на 4,75 млрд гривень, до 65 млрд гривень", - говориться в матеріалі.

Реклама:

Згідно зі ст. 6 закону "Про Нацбанк", фінансування витрат держбюджету не входить до переліку ключових завдань НБУ. Головними його функціями є підтримка стабільності гривні, цін і банківської системи.

В НБУ на минулому тижні заявили, що на ринку і так достатньо ліквідності, тому регулятор і не кредитує банки, пише видання.

"У минулому році валютні депозити виросли на 32,7 млрд гривень в еквіваленті. Ці гроші не були направлені на кредитування. За рахунок цих коштів установи повертали зовнішні борги: 2,6 млрд доларів пішло нерезидентам. Ще 2 млрд доларів було покладено на іноземні рахунки , і в цілому в 2012 році більше 10 млрд доларів просто так пролежали на авуарах", - заявив директор департаменту з управління валютними резервами та здійснення операцій на відкритому ринку НБУ Олександр Дубихвіст.

Як повідомляється, одну спробу забезпечити банки довгостроковим гривневим ресурсом Нацбанк зробив 31 серпня - надав трьом банкам річне рефінансування на 3,8 млрд гривень.

"Вже наступного дня частина грошей виявилася на валютному ринку, викликавши подорожчання долара до майже трирічного максимуму в 8,172 тис гривень. Після цього НБУ перестав видавати довгі кредити, хоча потреба банків в гривневих засобах зберігалася - ставки за депозитами навіть перевищили рівень 25% річних. Однак НБУ спрямовував свої кошти лише на ринок ОВДП", - говориться в повідомленні.

"У Нацбанка, мабуть, була необхідність допомагати уряду, але якусь частину цінних паперів він викуповував з ринку, якусь - з випущених для капіталізації установ", - говорить аналітик ринку облігацій компанії "Інвестиційний капітал Україна" Тарас Котович.

На початку 2013 року Нацбанк зберіг цю стратегію - із загального приросту портфеля держоблігацій в січні-лютому на 13,3 млрд гривень регулятор викупив з ринку ОВДП на 9,3 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!