Найбільше збитків банки несуть при підробці карток - НБУ

Неділя, 10 лютого 2013, 15:56

Майже кожен другий український банк в минулому році зазнав збитків від шахрайських операцій з використанням платіжних карток.

Про це заявила директор генерального департаменту інформаційних технологій і платіжних систем Нацбанку Наталя Синявська, передає IT Expert.

"Зростання кількості безготівкових операцій призводить до збільшення випадків шахрайських операцій з використанням платіжних карток і несанкціонованого переказу коштів з рахунків клієнтів. За офіційними даними, наданими банками НБУ, загальна кількість шахрайських операцій в 2012 році в порівнянні з попереднім збільшилася на 47%, а сума збитків виросла на 20%", - пояснила вона.

Також експерт відзначила, що 99,7% збитків, заподіяних банкам за операціями з платіжними картами, були здійснені з картами міжнародних платіжних систем.

Реклама:

"Основними типами шахрайства з використанням платіжних карток є: їх підробка і потім втрата; досить великий пласт складають операції без пред'явлення карти - в мережі Інтернет, телефонні або факсові замовлення. Ще один тип - за картками, які висилалися поштою і не були отримані клієнтом" , - говорить Синявська.

Тоді як найбільше збитків - 39% - банки несуть при підробці карток. На другому місці - операції без пред'явлення карток, тобто в мережі Інтернет.

"Після переходу більшості європейських країн на чіпові картки основною тенденцією на європейському ринку стало перетікання шахрайських операцій у віртуальне середовище. Не є винятком і Україна. Порівняно з 2011 роком цей показник за кількістю та сумами операцій зріс більш ніж в три рази", - зазначила Синявська.

Водночас експерт уточнила, що банки і платіжні системи намагаються не показувати реальні збитки при використанні платіжних карт, щоб зберегти довіру клієнтів.

"Ми не знаємо реальних цифр, але бачимо тенденцію до зростання", - резюмувала вона.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: