"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Суди і податкова України відлякують голландських інвесторів

Неділя, 10 лютого 2013, 13:18

У західних інвесторів сьогодні немає впевненості в захищеності своїх інвестицій в українську економіку.

Про це в інтерв'ю ZN.UA повідомив Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Пітер Ян Волтерс.

"Питання, яке хвилює західних інвесторів, - чи можуть вони бути впевнені в захищеності? Такої впевненості у них на сьогоднішній день немає. І це стримує потік інвестицій в Україну", - заявив посол.

За його словами, Україні необхідно звернути увагу на реформування судової системи.

Реклама:

"Незалежність судочинства є надзвичайно важливою для бізнесу, інвестори повинні бути твердо впевнені, що не існує ніякої упередженості при винесенні вироків та прийнятті рішень, що всі перед законом рівні", - підкреслив Волтерс.

"Крім того, в Україні не завжди зрозумілі правила гри. Зауважу, що в багатьох голландських компаніях, що працюють тут, трудиться значне число співробітників, завдання яких - стежити за вимогами податкової та митної адміністрацій, щоб правильно їх розуміти і правильно діяти. Мені б дуже хотілося, щоб органи митної та податкової служб були для бізнесу швидше партнерами, ніж опонентами", - зазначив він.

При цьому дипломат повідомив, що в Нідерландах Україну розглядають як цікавого економічного партнера.

"На сьогоднішній день обсяг наших інвестицій складає близько 5 млрд доларів. В основному вони вкладені в інфраструктуру, будівництво, банківські послуги. Нідерланди як експортер займає серед країн ЄС восьму позицію, наш експорт в Україну - товари сільського господарства, машинобудування, хімічної промисловості, народного споживання - склав 600 млн доларів за перше півріччя 2012 року", - сказав він.

"Особлива увага - сільському господарству і харчовій промисловості. Біля Нідерландів в цих галузях є багато сучасних технологій, і ми могли б бути повноцінними партнерами з українцями, враховуючи величезний потенціал України в розвитку цих секторів", - додав Волтерс.

"Виникає питання: чому ж сюди досі не вкладаються інвестиції? Відповім: через існуючий сьогодні в Україні бізнес-клімат. Мене дуже розчаровують ваші низькі показники в різних рейтингах, які оцінюють легкість ведення бізнесу в країні", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: