Україна опустилась на 8 пунктів у рейтингу відкритості бюджетів

П'ятниця, 1 лютого 2013, 17:32

У міжнародному рейтингу відкритості бюджетів за два роки Україна опустилась на 8 пунктів.

Про це йдеться у дослідженні міжнародної організація IBP (Internatinal Budget Partnership), яка оприлюднила дослідження відкритості бюджетів в Україні за 2012 рік. 

"В 2012 році індекс відкритості бюджетів в Україні становить 54 пункти з 100 можливих, що не набагато перевищує середній показник по країнах, що досліджуються, проте в порівнянні з 2010 роком Україна опустилася в рейтингу на 8 пунктів", - йдеться у повідомленні Центру політичних студій та аналітики.

На думку директора центру Віктора Тарана, ключовими причинами, що призвели до падіння рейтингу є:

Реклама:

- недостатня залученість влади громадськості на етапі підготовки проектів місцевих бюджетів,

- не оприлюднення на сайтах органів влади прийнятих бюджетів разом з усіма додатками, в яких розписана інформація про всі доходи та видатки відповідного органу влади, закритість звітів про виконання бюджету,

- недостатній рівень доступності громадян до бюджетної документації, низький рівень подачі інформації в річному звіті про виконання бюджету та відсутність в Україні громадського бюджету.

На думку експерта центру Володимира Тарная, однією з ключових проблем в даному напрямку є відсутність в громадян відчуття того, що саме їхнім коштом розпоряджаються чиновники на місцях, і ефективність використання цих коштів повинна контролюватися громадою.

"Зараз громадськість є відносно пасивною в питаннях громадського контролю, через те, що більшість населення не розбирається в бюджетній системі, а органи влади не надають відповідної інформації у повній мірі та у доступній формі", - зазначив директор Центру політичних студій та аналітики Віктор Таран.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: