Азаров: 7 мільярдів доларів, які вимагає "Газпром", - це 3 місяці пенсій

П'ятниця, 1 лютого 2013, 11:24

Україна продовжить додавати максимум зусиль для забезпечення своєї енергетичної незалежності.

Про це заявив прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з активом Національного союзу журналістів у п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Країна докладає колосальних зусиль для забезпечення енергетичної незалежності, відриває фінансування від усього й направляє на ці цілі. І ви знаєте чому", - сказав він.

"Останній рахунок, який нам пред'явив "Газпром", - гігантська сума 7 мільярдів доларів. Це приблизно 3 місяця виплат пенсій усім нашим пенсіонерам", - додав Азаров.

Реклама:

Як відомо, російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму порядку 7 мільярдів доларів за недобір природного газу в 2012 році виходячи з передбаченої контрактами вимоги take or pay.

У той же час в українському держхолдингу підкреслюють, що компанія в повному обсязі оплатила отриманий від російської компанії газ по раніше виставлених рахунках.

При цьому "Нафтогаз України" неодноразово повідомляв російську компанію про намір знизити закупівлі природного газу в 2012 році.

Україна в 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на 11 мільярдів 863,9 мільйона куб. м) у порівнянні з 2011 роком - до 32 мільярдів 939,3 мільйонів куб. м (мінімальні зобов'язання - take or pay - становлять 41,6 мільярда куб. м).

Практично весь цей обсяг газу імпортований з Росії НАК "Нафтогаз України" і підконтрольною Дмитру Фірташу Ostchem Holding Limited (Кіпр).

"Нафтогаз України" імпортував торік 24,9 мільярда куб. м російського газу за контрактом з "Газпромом" і близько 55 мільйонів куб. м за реверсною схемою згідно з контрактом з RWE (Німеччина).

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!