Фондовому ринку готують нові правила оподаткування

П'ятниця, 1 лютого 2013, 09:27

Міндоходов підготувало проект закону, що передбачає ряд нововведень, серед яких заборона на віднесення до інвестиційних витрат витрати на утримання торговців цінними паперами.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як відзначає видання, новий проект закону до Податкового кодексу щодо оподаткування цінних паперів, розроблений в Міністерстві доходів і зборів.

Документ, який з початку тижня обговорюється з банкірами, профільними асоціаціями та аудиторськими компаніями, покликаний почати обкладати інвестиційні сертифікати акцизом, який з початку року застосовується до акцій, облігацій та деривативів, пише видання.

Реклама:

За даними Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР), в 2012 році обсяг біржових торгів інвестсертифікатами досяг майже 4 млрд гривень. Не платитимуть акциз, як і колись, лише з сертифікатів фондів операцій з нерухомістю та держпаперами.

Як повідомляється, нова система оподаткування запропонована для облігацій.

У Податковому кодексі будуть прописані терміни "дисконт", "премія" і "амортизаційна собівартість фінансового активу", що повинні будуть привести до зростання податкових зобов'язань.

У проекті говориться, що позитивний фінансовий результат від операцій з якими цінними паперами запропоновано не включати в загальні доходи компанії. Він буде враховуватися окремо зі сплатою всього 10%, тоді як звичайна ставка податку на прибуток залишається 19%.

"Фактично це не дасть можливості торговцям цінними паперами відносити на валові витрати, що зменшують базу оподаткування, витрати, пов'язані із здійсненням своєї інвестиційної діяльності, - від оренди офісу до виплати зарплати співробітникам компанії", - пише видання.

"Дана законодавча ініціатива призведе до неможливості використовувати від'ємне значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток для зниження рівня податкового навантаження банків", - говориться у висновках одного з аудиторів, що вивчав документ.

Провідний інспектор департаменту податкового контролю ДПС Сергій Мальований, який розробив проект закону, вважає вірним саме такий підхід до оподаткування.

"Є витрати на купівлю цінних паперів, і є дохід від їх продажу. А в результат закладаєш інші витрати. Тому ми пропонуємо зробити їм податок не 19%, а нижче - 10%. Зрештою, вони можуть отримувати й інші доходи, наприклад від депозитів", - зазначив він.

Боротися податківці хочуть і з "сміттєвими" паперами. До валових витрат запропоновано більше не включати витрати, понесені в результаті придбання цінних паперів, які мають ознаки фіктивності. При цьому до валових витрат не потраплятимуть витрати на купівлю цінних паперів лише в тому випадку, якщо операція проведена вже після того, як НКЦБФР визнала папери фіктивними.

Крім того, цим же документом чітко прописується, які ставки акцизу застосовуються до цінних паперів, якими торгують на біржах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!