Міндоходів хоче спростити порядок бюджетного відшкодування ПДВ

П'ятниця, 1 лютого 2013, 08:50

Міндоходів хоче спростити порядок бюджетного відшкодування ПДВ і надати бізнесу можливість враховувати в податковому кредиті від'ємне значення суми ПДВ.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як зазначає видання, Міністерство доходів і зборів вже підготувало проект змін до Податкового кодексу та держбюджету-2013.

Документ дозволяє Кабміну випустити казначейські фінансові векселя на 17 млрд гривень. Уряд ще на початку року отримав право на емісію цих паперів, пише газета.

Реклама:

"Випуск векселя, тобто його оформлення, буде прирівнюватися до видачі підприємству бюджетного відшкодування, у тому числі й в автоматичному режимі. Порядок випуску, обігу та погашення векселів буде визначати Кабмін", - йдеться в повідомленні.

Новий спосіб повернення ПДВ розглядається навіть, незважаючи на те, що суми фактичного повернення податку в минулому році перевищували на 2,7 млрд гривень обсяг поданих бізнесом заявок - видано 46 млрд гривень. Це дозволило погашати старі борги. Крім того, половина всього обсягу повернення пройшла в автоматичному режимі - 23,2 млрд гривень.

"Якщо повертаються до такого інструменту, значить, не все добре з фінансами", - говорить радник президента Асоціації платників податків Ганна Білоцерківська.

За її словами, в 2010 році уряд вже погашав свої борги перед підприємствами за допомогою схожого інструменту - ПДВ-облігацій. Тоді було запропоновано емітувати п'ятирічні облігації на 20 млрд гривень, але підприємства погодилися взяти в рахунок погашення боргу цінні папери лише на 16,2 млрд гривень. За цими паперами кожні півроку виплачується 10% суми боргу, а ставка доходу становить 5,5%.

"Отримання підприємствами ПДВ не грошима, а векселями - борговими розписками, за законом, буде добровільним. Папери в основному будуть необхідні для погашення сум, виграних підприємствами в судах і не закладених в плани", - йдеться в матеріалі.

Глава правління Ради національних бухгалтерів та аудиторів Олена Макеєва впевнена, що випуск фінансових векселів поліпшить статистику, але не фінансовий стан бізнесу.

"Для платників, звичайно ж, краще мати "живі" гроші для інвестування, а не папірці", - відзначає експерт.

Одночасно в рамках лібералізації податкової системи міністерство хоче спростити процедуру отримання відшкодування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: