У НБУ кажуть, що розмір валютних резервів залишається достатнім

Середа, 9 січня 2013, 15:59

Розмір міжнародних резервів залишається достатнім, незважаючи на скорочення в 2012 році на 22,8%, або на 7,248 млрд доларів.

Про це заявив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький, передає "Інтерфакс-Україна".

"У нас резерви на гідному рівні... Вони достатні для виконання всіх наших зобов'язань", - заявив Литвицький на прес-конференції.

При цьому, за його словами, Нацбанк готовий і далі захищати курс гривні від спекулятивного впливу, в тому числі шляхом проведення валютних інтервенцій: НБУ не встановлює якогось мінімального рівня міжнародних резервів, зниження нижче якого центробанк не допустить.

Реклама:

Разом з тим радник голови НБУ підкреслив, що Нацбанк не має наміру штучно утримувати курс гривні.

"Будемо рухатися за ринком, у нас немає жодних цифр по курсу", - сказав він.

"Якщо ми побачимо, що на курс впливають сили стихії, ажіотажу, сформованого хворобливим попитом, ми будемо в певних обсягах, в потрібний час виходити з потрібними інтервенціями", - додав Литвицький.

Радник голови НБУ також нагадав про введенний в листопаді 2012 року обов'язковий продаж 50% валютної виручки і підкреслив, що арсенал економічних і адміністративних важелів впливу на ситуацію у центробанку ще не вичерпаний.

"Негативне сальдо валютних інтервенцій у грудны 2012 року було у декылька разыв менше в порівнянні з листопадом", - зазначив він.

При цьому Литвицький нагадав, що в кінці грудня Нацбанк відновив скупку валюти на міжбанківському валютному ринку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!