Банкіри кажуть, що заборгованість перед нерезидентами зменшується

Четвер, 31 січня 2013, 13:49

Станом на 1 грудня 2012 року питома вага зобов'язань перед нерезидентами в загальних зобов'язаннях банківської системи складала 19,5%.

Про це повідомляє прес-служба Незалежної асоціації банків України (НАБУ).

Як зазначається, відповідно до даних платіжного балансу, впродовж грудня 2012 року банківські установи залучили на зовнішніх ринках 758 млн доларів шляхом отримання середньострокових та довгострокових кредитів і розміщення облігацій.

"Виплати від погашення раніше залучених середньострокових та довгострокових ресурсів склали в грудні 846 млн доларів і перевищили обсяг залучень на 88 млн доларів. У 2012 році банки погасили 6,721 млн доларів середньострокових і довгострокових зобов'язань та залучили 4,705 млн доларів (від'ємне сальдо склало 2,016 млн доларів)", - йдеться у повідомленні.

В асоціації кажуть, що від'ємне річне сальдо за короткостроковими кредитами склало 983 млн доларів. Загалом за результатами 2012 року рівень рефінансування виплат за раніше залученими кредитами та облігаціями банківських установ склав 77%.

Тобто, банки поступово зменшують заборгованість перед нерезидентами шляхом заміщення зовнішніх ресурсів коштами, залученими на внутрішніх ринках.
 
"Враховуючи доволі складну ситуацію на глобальних фінансових ринках, а також вихід з України низки іноземних банків, можливості рефінансування зовнішніх запозичень за рахунок коштів нерезидентів будуть обмежені", - говорять банкіри.

Реклама:

Тому, на думку експертів НАБУ, в 2013 році тенденція їх заміщення внутрішніми ресурсами збережеться.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: