Думка експерта: Зростання світової економіки повинно "врятувати" український експорт

Четвер, 31 січня 2013, 11:40

Поліпшення перспектив зростання світової економіки також має забезпечити поступове зростання світової торгівлі й підвищення попиту на український експорт.

Про це заявила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

"Дефіцит поточного рахунку різко збільшився в грудні до 1,9 млрд доларів з 0,9 млрд доларів у листопаді як за рахунок різкого збільшення імпорту, в основному продукції машинобудування, так і за рахунок подальшого погіршення динаміки експорту", - говорить експерт.

При цьому, за словами економіста, профіцит фінансового рахунку підвищився минулого місяця до 1,1 млрд доларів з 0,3 млрд доларів завдяки великим запозиченням під держгарантії, несподіваному зростанню прямих іноземних інвестицій і зниження відтоку капіталу через ринок готівкової інвалюти до 0,7 млрд доларів з 1,5 млрд доларів у листопаді.

Реклама:

"Послаблення зовнішнього попиту поряд зі зростаючим внутрішнім споживчим та інвестиційним імпортом були основними чинниками збільшення дефіциту поточного рахунку в минулому році", - говорить Білан.

В той же час імпорт енергоресурсів, який був основною причиною погіршення балансу поточного рахунку в 2010-2011 роках, у минулому році знизився на 8% р/р у 2012 році (до 27 млрд доларів) завдяки скороченню імпорту газу до 33 млрд м3 (з 40 млрд доларів м3 у 2011 році, повністю компенсувавши 36% зростання ціни, до 425 тис доларів м3.

"Однак збільшення соцвидатків напередодні парламентських виборів та державні інфраструктурні проекти в рамках підготовки до Євро-2012 викликали збільшення неенергетичного імпорту на 12% р/р до 63 млрд доларів", - зазначає експерт.

В результаті, на думку економіста, загальний імпорт товарів збільшився на +5,3% р/р (до 90 млрд доларів), в той час як обсяг експорту практично не змінився (+0,5% р/р, до 70 млрд доларів).

При цьому, обсяги експорту металургії та мінеральних продуктів знизилися на 15% р/р і 28% р/р відповідно. Але це падіння було повністю компенсовано суттєвим зростанням продажів зерна та олійних культур, в результаті чого експорт продукції сільськогосподарського сектора і харчової промисловості зріс на 40% р/р, а його частка в загальному експорті збільшилася до 26%, з 18% в 2011 році, практично зрівнявшись з часткою металургії.

Погіршення зовнішньоторговельного дефіциту в минулому році супроводжувалося зростанням профіциту фінансового рахунку. Це сталося завдяки збільшенню запозичень державного і приватного секторів та уповільнення відтоку валюти через готівковий ринок, у той час як обсяг ПІІ залишився високим (4,0% ВВП). Однак цих поліпшень було недостатньо, щоб перекрити швидко зростаючий дефіцит поточного рахунку, говорить Білан.

Крім того, відтік валюти через готівковий ринок хоч і уповільнився в річному вираженні, але як і раніше складав значні 5% ВВП і мав істотний тиск на курс гривні.

Річний дефіцит поточного рахунку виявився гірше очікувань (7,5% ВВП) і перевищив рекордні 7,1% у 2008 році Частину дефіциту як і раніше перекривав репатрійованний капітал, вивезений за кордон через інші канали (в тому числі за допомогою заниження обсягів експорту), про що свідчать значні обсяги ПІІ та запозичень корпоративного сектора.

"Тим не менше, в результаті волатильного і істотного за обсягами відпливу валюти через готівковий ринок платіжна позиція України залишається нестійкою", - відзначає експерт.

За її словами, експерти компанії очікують, що внутрішній попит знизиться цього року на тлі посилення фіскальної політики, що допоможе поліпшити баланс поточного рахунку.

"Поліпшення перспектив зростання світової економіки також має забезпечити поступове зростання світової торгівлі й підвищення попиту на український експорт. Однак без коректування обмінного курсу цього буде, навряд чи достатньо для скорочення дефіциту поточного рахунку до більш прийнятного рівня 4-5% ВВП", - підсумувала Білан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!