"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Платіжний баланс продовжить "тиснути" на гривню у 2013 році

Четвер, 31 січня 2013, 10:15

Негативний вплив на гривню і золотовалютні резерви в поточному році буде надавати платіжний баланс України, незважаючи на можливе його поліпшення.

Про це заявив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

За словами експерта, негативне сальдо платіжного балансу за підсумками року може скоротитися до 2,5-3 млрд доларів проти 4,174 млрд доларів в 2012 році.

"Існуючий слабкий попит на українські товари на тлі повільного відновлення світової економіки і єврозони, зокрема, а також високі ціни на російський газ будуть продовжувати чинити тиск на торговельний баланс. Тим не менш, ймовірна плавна девальвація гривні, а також очікуване відновлення світової торгівлі у другій половині року будуть сприяти поліпшенню даного показника", - прогнозує Івченко.

Реклама:

У той же час, за словами експерта, фінансовий рахунок платіжного балансу буде залежати від боргової політики України: від частоти та ефективності виходів на ринок єврооблігацій, від можливих позик в інших кредиторів, від того, як швидко буде відновлено співпрацю з МВФ.

"Тиск на фінансовий рахунок платіжного балансу буде надавати необхідність погашення зовнішніх боргів, в тому числі, перед МВФ. Ймовірно, позитивне сальдо фінансового рахунку платіжного балансу в 2013 році складе близько 10 млрд доларів, що приблизно можна порівняти з показником минулого року", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!