Міністр не сказав, хто стоїть за компанією, яка допомагатиме Shell. Оновлено

Середа, 30 січня 2013, 11:41

Міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький відмовився назвати власників компанії "СПК-геосервіс", яка включена до угоди з компанією Shell.

"Не моя це задача - з’ясовувати власників компанії "Геосервіс". Вона виграла прозорий тендер, який був оголошений публічно", - сказав він журналістам у середу.

"Крім того, в угоді з Shell є окремий пункт про антикорупційну експертизу і публічна компанія "Dutch Shell" підписала угоду після проведення експерти", - додав Ставицький.

На уточнююче питання, чи знає він сам, хто стоїть за компанією "Геосервіс", міністр заявив, що "вся інформація є на сайтах", а пізніше уточнив, що вона "належить геологам".

Реклама:

Міністр також заявив, що компанія Shell зобов'язалася інвестувати в розробку Юзівського ділянки 410 млн доларів.

Глава відомства зазначив, що згідно з договором Shell, на першому етапі компанія зобов'язалася виконати геологічну розвідку і інвестувати 410 млн доларів, які будуть освоєні в найближчі 3-5 років, пише "ЛігаБізнесІнформ".

Міністр розраховує, що перші результати за інвестпрограмою можна очікувати до 2015 року.

"За оптимістичним сценарієм видобуток компанії на Юзівській ділянці складе до 20 млрд кубометрів газу в рік. Ви знаєте, що зараз Україна видобуває близько 20 млрд кубометрів газу на рік, так що це суттєво покращить баланс України в енергетичній сфері", - підкреслив глава Міненерговугілля.

Крім цього, Ставицький сказав, що найближчим часом повинні бути підписані ще два договори про розподіл продукції - по Олеському родовищу у Львівській-Івано-Франківської області і Скіфській площі шельфу Чорного моря. Я думаю, що в найближчий місяць ми відпрацюємо всі питання", - сказав він.

Як відомо, 24 січня у Давосі між компанією "Shell" та українською компанією "Надра Юзівська" було підписано угоду про розподіл продукції від видобутку нетрадиційного газу на Юзівській ділянці.

Як писала "Економічна правда", Shell та Сhevron будуть видобувати газ не самі, а з українськими партнерами - спільними підприємствами, створеними НАК "Надра України" (90%) та маловідомою компанією "СПК-геосервіс" (10%).

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: