Швейцарська газета: син Януковича - король вугілля у Женеві

Вівторок, 29 січня 2013, 19:24

Швейцарська щоденна газета "Le Matin Dimanche" заявляє, що син українського президента Олександр Янукович став королем вугілля у Женеві.

Текст перекладу статті газети "Le Matin Dimanche" наводить журналістка Natalie Sedletska на своїй сторінці в мережі Facebook.

Видання зазначає, що "олігарх Олександр Янукович заробив майже 100 мільйонів доларів з моменту вступу батька на посаду президента України три роки тому".

"Завдяки Женеві в минулому студент-стоматолог тепер продає тисячі тонн вугілля на добу. Багато хто ставить під сумнів законність його стрімкого успіху", - йдеться в публікації.

Реклама:

Журналісти зазначають, що "у Женеві олігарх не має такої великої слави", як на Батьківщині.

"Олександр Янукович, який офіційно їздить в Швейцарію як турист, робить бізнес непомітно в будівлі подлизу готелю Інтерконтиненталь. За даними комерційного реєстру ця будівля була записана на MakoTrading SA в листопаді 2011 року. Але компанія, схоже, не хоче публічності. Ніде не зазначається їх контактний телефон, на будівлі назва MАКО не зазначена", - сказано в статті.

"Le Matin Dimanche" домовилися зустрітися з главою ради директорів компанії Mako Trading SA Феліксом Блітштейном.

"Mako Trading - це компанія з торгівлі вугіллям, що належить Олександру Януковичу", - він заявив, що підтверджує відомості, які містяться на сайті "Української правди".

"Це була моя ідея, я побачив нішу в експорті українського вугілля", - розповів чоловік з російсько-англійським акцентом. Операції почалися у квітні 2012 року.

На даний момент компанія займається торгівлею виключно антрациту з України.

"Зараз ми не торгуємо дуже великою кількістю, тільки від 40 000 до 50 000 тонн вугілля на місяць" - пояснює Блітштейн.

Це кам'яне вугілля - найвищої якості, з високим вмістом вуглецю і низькою вологістю. Воно продається за ціною від 1,5-3 разів вище, ніж звичайне вугілля, яке використовується для вироблення електроенергії. Його ціна 130 -260 доларів за тонну.

Блітштейн відмовляється говорити про доходи, але видання підрахувало, що "МАКО в Женеві продає вугілля на п'ять-шість мільйонів в місяць".

"Багато джерел сумніваються, що Олександр досяг успіху тільки завдяки своїм підприємницьким навичкам. В Україні клан Януковичів прозвали "Сім'я" та звинуватили їх у родинному збагаченні. Спостерігачі вказують на нову групу олігархів, де все обертається не навколо батька, Віктора, а навколо старшого сина Олександра", - пише видання.

Українська правда

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: