Ультиматум "Газпрому" вплине на переговори України з МВФ - експерт

Понеділок, 28 січня 2013, 20:11

Ультиматум "Газпрому" звужує простір для маневру України на переговорах з МВФ.

Так вважає експерт Тімоті Еш з Standard Bank, пише Reuters.

Аналітики вважають, що в України обмежений вибір варіантів виходу зі складної економічної та боргової ситуації, ключовою з яких - відновлення програми з МВФ.

"Нещодавні заяви прем'єр-міністра говорять про те, що Україна готова рухатися до досягнення компромісу з МВФ з питання тарифів", - сказала Олена Білан з Dragon Capital.

Реклама:

На думку Василя Юрчишина із Центру Разумкова, МВФ буде необхідний додатковий час, щоб проаналізувати, наскільки реалістичні аргументи української влади.

Аналітики Goldman Sachs прогнозують, що Київ і МВФ можуть домовитися про нову програму у другому кварталі,а крім підвищення газових тарифів, владі доведеться зробити більш гнучким курс гривні, яку НБУ протягом більше двох років утримував на рівні, близькому до 8 грн за долар.

"Реалізація програми буде супроводжуватися девальвацією національної валюти приблизно на 30%", - йдеться в коментарях Goldman Sachs.

У 2008 році курс гривні до долара впав приблизно на 40%, спровокувавши зростання неплатежів за кредитами в іноземній валюті та збитки банків.

Як повідомлялося, 27 січня 2013 року НАК "Нафтогаз України" отримала від "Газпрому" рахунок на 7 млрд доларів, бо купила в 2012 році менше газу, ніж передбачено чинним контрактом.

На думку партнера і аналітика російської консалтингової компанії RusEnergy Михайла Крутіхіна, "Газпром" може припинити постачання газу в Україну у разі неоплати 7 млрд доларів за недобір газу і невиконання контрактного зобов'язання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!