Грецькі банки готуються тікати з України

Понеділок, 28 січня 2013, 13:24

Скорочуючи свої інвестиції в ринки, що розвиваються, банки намагаються зміцнити свої позиції на "домашніх" і пріоритетних ринках, до яких Україна поки не відноситься.

Про це пише ZN.UA.

"Деякі західні фінансові групи розглядають частковий або повний вихід зі Східної Європи - без чіткої стратегії таких дій. Потенціал системної кризи загрожує прискорити скорочення частки позикових коштів у подальшому, з серйозними наслідками для ринків, що розвиваються Європи", - вважає головний економіст ЄБРР Ерік Берглоф.

Як пише видання, скорочуючи свої інвестиції в ринки, що розвиваються банки намагаються зміцнити свої позиції на "домашніх" і пріоритетних ринках, до яких Україна поки не відноситься - через низький рівень захисту прав кредиторів і корупцію.

Реклама:

Відзначимо, з України вже вийшли німецький Commerzbank, чеський PPF Credit, шведські SEB і Swedbank, французька Societe Generale, а також австрійська група Erste.

"Перші кандидати на подальший "вихід" - це грецькі банки. Відносно інших великих банків із західним іноземним капіталом ситуація вкрай незрозуміла. З одного боку, мало хто із західних материнських компаній задоволений розвитком українського банківського ринку.

І, ймовірно, хотіли б звідси піти, залишивши присутність в інших країнах Східної Європи і Росії, з іншого боку, продати банк за хорошою ціною, не кажучи вже про те, щоб повернути вкладені гроші і повернути фондування, буде складно. Швидше за все, питання з виходом буде вирішуватися ситуативно, за цим не стоятимуть якісь конкретні стратегічні рішення, як це виглядає у випадку банків з грецьким капіталом", - погоджується директор українського офісу міжнародної консалтингової компанії zeb/ Олександр Нефьодов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!