"Газпром" може повністю перекрити кран Україні - російський експерт

Понеділок, 28 січня 2013, 11:23

"Газпром" може припинити постачання газу в Україну у разі неоплати 7 млрд доларів за недобір газу і невиконання контрактного зобов'язання.

Про це повідомив партнер і аналітик російської консалтингової компанії RusEnergy Михайло Крутіхін, передає "УНІАН".

"Між Україною і Росією почалося нове протистояння і можна очікувати таких проблем, як повне припинення поставок газу в Україну, так як умови контракту порушені", - вважає експерт.

"Є контракт і за контрактом гроші платити треба. Якщо українська сторона зобов'язалася за контрактом відбирати 52 млрд куб. м. на рік і платити не менше, ніж за 40 млрд куб. м, то якщо в минулому році Україна взяла тільки 33 млрд куб. м, то за 7 млрд куб. м треба платити", - сказав Крутіхін.

Реклама:

Водночас він вважає, що великий сумнів викликає сума 7 млрд доларів, адже тоді виходить, що за кожен кубометр треба платити тисячу доларів. У цю суму, швидше за все, входить неоплата газу за попередні роки, додав він.

Експерт підкреслив, що з юридичної точки зору платити треба, але виникає питання, чому до цих пір Україна нічого не зробила, щоб поміняти умови контракту і обмежувалася тільки заявами.

За його словами, за умовами контракту Україна могла піднімати питання про зміну цін і звертатися в Стокгольмський арбітраж.

"Чому цього не було зроблено, я не розумію", - сказав він.

Експерт підкреслив, що за контрактом, крім заяви про зниження обсягів закупівлі, Україна повинна була отримати згоду з російської сторони.

Крутіхін припустив, що "Газпром" швидше за все в "звичайному" суді, наприклад в Лондоні, спробує в судовому порядку стягнути ці кошти за порушення контракту.

У "Газпрому" є всі права і можливості вимагати ці гроші. Якщо українська сторона буде не в змозі заплатити, то, швидше за все, набудуть чинності якісь санкції.

"По-перше, можуть припинити повністю поставки газу в Україну, по-друге, можуть накладати арешт на українське майно", - підкреслив він.

За словами Крутіхіна, в такому випадку може бути накладено арешт на майно України за кордоном.

Крутіхін підкреслив, що політики в цьому питанні дуже багато, і якщо українська влада вирішиться на приєднання до Митного союзу, то тоді російський уряд, який безпосередньо керує "Газпромом", може закрити на це очі.

Як відомо, 27 січня НАК "Нафтогаз України" отримала від "Газпрому" рахунок на 7 млрд доларів, бо купила в минулому році менше газу, ніж передбачено чинним контрактом.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: