"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Банки єврозони достроково погасять LTRO на 137,2 мільярда

Неділя, 27 січня 2013, 15:43

Обсяг дострокового погашення кредитів банками, які були видані в рамках антикризової операції довгострокового рефінансування банків, виявився значно вищим ніж очікувалося.

Про це йдеться в повідомленні Європейського центрального банку, передають "Вести".

Як наголошується в матеріалах ЄЦБ, згідно з заявками 278 фінустанов планують погасити 30 січня кредити обсягом 137,2 млрд євро.

Середній прогноз економістів, опитаних Bloomberg, припускав показник на рівні 84 млрд євро. Перший транш трирічних кредитів ЄЦБ становить 489 млрд євро, а банки можуть достроково погасити такі кредити в найближчі тижні.

Реклама:

Рік тому ЄЦБ підтримав фінансовий ринок двома кредитними траншами на суму більше 1 трлн євро, після того як банки перестали кредитувати один одного через боргову кризу в Європі.

Банки мають можливість погасити такі кредити через рік. Хоча такі дані дають уявлення про здоров'я банків, багато економістів попередили, що не варто покладати на ці дані великі надії.

"Ми повинні почекати, щоб побачити, що буде відбуватися з тримісячними кредитами. Тільки тоді цифри скажуть нам що-небудь. Може бути так, що банки переключаться з трирічних кредитів на тримісячні", - сказав економіст Citigroup Юрген Міхельс.

ЄЦБ як і раніше надає банкам позичати стільки коштів, скільки їм необхідно у вигляді кредитів зі строком погашення в 1 тиждень, 1 місяць або 3 місяці. Деякі економісти говорять, що це знижує роль трирічних кредитів, які можуть бути зараз погашені.

З сьогоднішнього дня ЄЦБ буде щотижня публікувати дані про дострокове погашення LTRO. Перша можливість для банків з погашення другого траншу обсягом 529 млрд євро настане 27 лютого.

Член ради ЄЦБ Евальд Новотни заявив, що дострокове погашення кредитів є "позитивним сигналом".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!