Лукойл думає над відновленням роботи Одеського НПЗ

Субота, 26 січня 2013, 11:37

НК "ЛУКОЙЛ" веде переговори з українським урядом, щоб зняти технічні перешкоди для запуску Одеського нафтопереробного заводу.

Про це повідомив президент російської компанії Вагіт Алєкпєров агентству "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні питання виникають, що труба заповнена азербайджанською нафтою. Тобто повинні бути дозволені технологічні питання, які ми обговорюємо з урядом України. І буде завод запущений, якщо вирішаться ці питання", - сказав він в кулуарах 9-го Українського ланчу, організованого фондом Віктора Пінчука в Давосі.

Алєкпєров додав, що необхідна також сприятлива кон'юнктура світового ринку.

Реклама:

"Ми сьогодні український переробник, ми зацікавлені, щоб українська нафтопереробка стабільно працювала", - підкреслив президент компанії.

За його словами, підвищення імпортних мит на нафтопродукти, лобійована іншими нафтопереробниками, для "ЛУКОЙЛ" не настільки важлива.

Він додав, що такий крок може призвести до зростання ціни нафтопродуктів на українському ринку, так як НПЗ в країні не працюють.

Віце-прем'єр Юрій Бойко повідомив агентству "Інтерфакс-Україна", що уряд також зацікавлений у запуску вітчизняної нафтопереробки.

"Ми будемо сприяти цьому і в будь-якому випадку створимо всі умови, щоб вітчизняна нафтопереробка заробила. Конкретні кроки будуть найближчим часом", - сказав він, в той же час не уточнивши деталі.

Віце-прем'єр також додав, що як і раніше розглядається питання про доцільність продажу держчастки в найбільшій українській нафтовидобувній компанії "Укрнафта".

Як повідомлялося, НПЗ і ГПЗ України в 2012 році вдвічі знизили переробку нафтової сировини в порівнянні з 2011 роком - до 4,57 млн ​​тонн. Фактично в країні працює лише один з шести НПЗ - Кременчуцький ("Укртатнафта").

Одеський НПЗ був зупинений в жовтні 2010 го у зв'язку з економічною ситуацією, що склалася на ринку нафтопродуктів в Україні, а також із зміною схеми поставок нафти.

Одеський НПЗ експлуатує ПАТ "ЛУКОЙЛ-Одеський НПЗ", що входить до групи компаній "ЛУКОЙЛ" (РФ). Проектна потужність заводу з переробки сировини становить 2,8 млн тонн на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!