"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Порошенко каже, що зростання ВВП навряд чи дотягне до 2%

П'ятниця, 25 січня 2013, 10:20

Українська економіка, зростання якої в 2012 році сповільнилося орієнтовно до 0,5% з 5,2% у 2011 році, навряд чи може істотно прискоритися в поточному році.

Про це заявив екс-міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Немає сьогодні підстав для оптимізму, які б дозволили нам вийти навіть на 2%", - говорить Порошенко.

"Якщо хтось говорить, що ми можемо сьогодні претендувати на 3-4% зростання, він повинен абсолютно детально, з професійної точки зору, презентувати, за рахунок яких нововведень цей ріст буде досягнутий. Може, за рахунок якогось небаченого врожаю, відкриття нових ринків, малого та середнього бізнесу, за рахунок лібералізації або різкого поліпшення ситуації в металургії - ні першого, ні другого, ні третього, ні четвертого сьогодні немає", - додав екс-міністр.

Реклама:

За словами Порошенка, на даний момент немає жодної країни, яка б не зіткнулася з проблемою уповільнення економічної активності, тому це ключова тема для обговорення в Давосі.

"Нерезультативність фіскального і монетарного стимулювання, які застосовували ФРС і ЄЦБ, означає, що ми повинні шукати і в найкоротший час знайти моделі, методи, важелі, як сьогодні притягнути нові складові, щоб забезпечити стабільне економічне зростання", - вважає екс- голова Ради НБУ.

На його думку, якщо хтось і може знайти такі інструменти, то не уряд України. "Сьогодні максимум, що може робити уряд, - це не заважати економіці", - підкреслив він.

При цьому Порошенко додав, що шлях, яким сьогодні йде український уряд - посилення регулювання, втручання держави в економіку, - веде прямо до протилежного результату і часто супроводжується серйозною корупційною складовою.

Як відомо, Кабмін заклав до держбюджету-2013 прогноз зростання ВВП на 3,4%. Світовий банк і ЄБРР в січні знизили свої прогнози зростання української економіки в поточному році, відповідно, до 2,5% і 1%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: