Податкова каже, що стала рідше судитися із платниками

Четвер, 24 січня 2013, 18:56

Загальна кількість судових справ за участю органів ДПС зменшилася на 20%.

Про це йдеться у повідомленні ДПС, опублікованому на сайті відомства.

Як зазначається, на розгляді в судах у 2012 році перебувало 149 тис справ на загальну суму 182,4 млрд гривень, що на 37,2 тис справ менше, ніж у 2011 році.

Така динаміка, пояснюють юристи податкової, зумовлена тим, що пріоритетним вважається досудове вирішення спірних питань у стосунках із платниками, і звернення до суду вживається тільки у найскладніших випадках.

Реклама:

Результати судових розглядів свідчать про високу якість доказової бази, на якій ґрунтуються позовні вимоги податківців.

За підсумками минулого року податкова служба вигравала вісім з дев’яти судових процесів між органами ДПСУ та платниками. Загалом на користь податкових органів вирішено понад 76,7 тис справ. Платники виграли у податкової тільки 9,7 тис суперечок.

Митники судилися набагато менше - судами було розглянуто лише 2,3 тис справ, пов’язаних з діяльністю Митної служби. На користь митних органів вирішено майже 1,3 тис справ, суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності виграли тисячу процесів.

Загалом у 2012 році судами відкрито провадження у 1,572 тис справах щодо правомірності винесених митними органами рішень.

Як відомо, указом президента від 24 грудня 2012 року утворено Міністерство доходів і зборів України шляхом реорганізації Податкової служби та Держмитниці.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: