Дефіцит торгового балансу Японії досяг рекорду

Четвер, 24 січня 2013, 10:59

Дефіцит торгового балансу Японії в 2012 році досяг рекордного рівня за всю історію країни.

Про це пишуть "Вести".

Згідно з повідомленням, імпорт перевищив експорт другий рік поспіль, дефіцит склав 69,3 трлн єн (близько 78 млрд доларів).

"Дефіцит викликаний тим, що сильно збільшилися обсяги імпорту енергоносіїв, а обсяги експорту знижуються, що підкреслює проблеми, з якими стикається прем'єр-міністр країни Сіндзо Абе", - йдеться в повідомленні.

Реклама:

Дефіцит також збільшує ризики, які супроводжують план Абе щодо пожвавлення економіки за допомогою збільшення держвитрат, так як цей чинник призведе до збільшення боргу Японії, який вже в два рази перевищує розмір економіки.

Протягом багатьох років профіцит торгового балансу допомагав Японії фінансувати цей величезний борг.

Світова економічна криза дуже сильно вдарила по японському експорту, а також викликала зміцнення єни, що додатково знизило конкурентоспроможність країни.

Тривалі перерви в роботі ядерних реакторів в країні призвели до різкого зростання імпорту нафти і газу, а територіальні суперечки з Китаєм негативно вплинули на обсяги експорту в цю країну, яка є найбільшим торговим партнером Японії.

Попередні дані, опубліковані Міністерством фінансів, показали, що експорт продовжував падати в грудні швидшими темпами, ніж прогнозували економісти, незважаючи на ослаблення єни, яке повинно було послабити тиск на експортерів.

Дефіцит торгового балансу виріс на 170% в порівнянні з показником в 2,56 трлн єн в 2011 році. Експорт до Китаю скоротився на 10,8%, а обсяги експорту в ЄС знизилися на 15%.

Ситуація з торгівлею з США більш позитивна, експорт зріс на 11,7%, а імпорт на 2,5%, що припускає профіцит в 5,1 трлн єн (близько 58 млрд доларів).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!