МОЗ хоче ввести обов'язкове ліцензування виробництва ліків

Четвер, 24 січня 2013, 10:16

У МОЗ планують ввести примусове ліцензування виробництва ліків.

Про це пише "Комерсант-Україна".

Як повідомляється, примусове ліцензування дозволяє місцевим виробникам випускати запатентовані препарати навіть у тому випадку, якщо вони не змогли домовитися з власником патенту.

"Якщо компанія хоче випускати препарат, але власник патенту вимагає необгрунтовано високу плату за його використання, то місцевий виробник звертається в уряд, який сам встановлює ставку роялті і змушує власника патенту віддати патент у використання", - пояснює радник міністра охорони здоров'я Дмитро Подтуркін.

Реклама:

Цей механізм буде введений у виконання указу РНБО, який вимагає від МОЗ адаптувати українське законодавство до вимог ЄС у частині примусового ліцензування. Указ був прийнятий у травні минулого року.

Крім того, примусове ліцензування передбачено законами "Про захист прав на винаходи і корисні моделі" та "Про лікарські засоби".

Але, згідно з прийнятими Україною нормами угоди про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності (TRIPS), механізм примусового ліцензування запускається тільки в разі гострої соціальної потреби і тільки якщо виробник сам не зміг домовитися з правовласником.

"Зазвичай його використовують для виробництва ліків від поширених у країні важких захворювань, таких як СНІД, гепатит, а також у разі епідемії", - відзначає Подтуркін.

Дмитро Подтуркін вважає, що новий механізм забезпечить доступність ліків. "Ці препарати будуть набагато дешевше оригінальних", - вважає він.

"Зростання цін на лікарські препарати відбувається не через підвищення їх ефективності, безпеки та якості, а через дії суб'єктів ринку, спрямованих на максимізацію прибутку", - йдеться в указі РНБО.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: