ДІУ обіцяє знизити ставку рефінансування іпотечних кредитів

Четвер, 24 січня 2013, 09:12

ДІУ в найближчі місяці має намір знизити ставку рефінансування іпотечних кредитів з 18% до 15,4%, що дозволить на 2-3 процентних пункти здешевити кредити для позичальників.

Про це пише "Комерсант-Україна" з посиланням на голову правління ДІУ Валентина Рибачука.

Як повідомляється, Державна іпотечна установа шукає можливість переглянути рішення про подорожчання власних кредитів для комерційних банків.

"Ми плануємо зниження ставки рефінансування до 15,3-15,4%, більш точно розрахуємо її після монетизації в лютому", - заявив Рибачук.

Реклама:

З 20 листопада 2010 року ДІУ рефінансувала кредитні установи під 11%, однак 26 листопада 2012 ставка була різко підвищена до 18%. З урахуванням маржі банки-партнери обіцяли підняти вартість іпотеки для споживачів до 21%.

За даними компанії "Простобанк Консалтинг", зараз середня ринкова вартість іпотечних кредитів становить 23,31%. Деякі навіть пропонують купити нерухомість на первинному ринку в кредит на 10 років під 32% річних. При цьому банки кредитують лише одиничні об'єкти.

"Точна вартість позик ДІУ буде відома після продажу облігацій на 500 млн гривень", - пише видання.

У прес-службі установи сказали, що ставка розміщення має бути не вище 13% річних, щоб вони змогли знизити вартість ресурсів для банків. Якщо ж ринкові умови не дозволять розмістити цінні папери за такою ціною, їх емісія буде відкладена.

Останнє підвищення ставки рефінансування ДІУ було викликано тим, що установа змогла продати облігації лише під 14,3% річних. До цього інвестори погоджувалися купувати бонди ДІУ навіть під 9,5%, що дозволяло тримати ставку рефінансування на рівні 11%.

Партнерами ДІУ є 115 банків з 177 діючих в Україні кредитних установ. Однак його кошти для формування іпотечного портфеля використовує тільки частина з них. ДІУ рефінансує позики на термін від 5 до 30 років на суму від 75 тис до 1 млн гривень.

У 2012 році іпотечними кредитами за програмою ДІУ на 293,4 млн гривень скористалися 1,2 тис сімей. Це становить майже 15% загального гривневого приросту іпотечного портфеля банківської системи. Весь іпотечний портфель банків, включаючи валютні позики, за січень-листопад 2012 року скоротився на 10 млрд гривень - до 60,4 млрд гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: