Думка експерта: У 2013 році найбільш привабливою галуззю для M&A буде фармацевтика

Середа, 23 січня 2013, 14:51

Попри проблеми світової економіки та, як наслідок, повільне зростання економіки України, фармацевтична галузь демонструє чи не найбільше зростання серед усіх інших сфер економіки.

Про це заявив віце-президент УСПП, засновник компанії "МТ-Інвест" - спеціалізованого оператора ринку M&A в Україні Мирослав Табахарнюк.

"За підсумками 2012 року об’єм реалізації лікарських засобів (роздріб) збільшився на 17%, у порівнянні з минулим, і досяг 27 млрд гривень. В 2013 році приріст очікується щонайменше на 15%",  - Табахарнюк.

На його переконання, такі темпи зростання роблять українську фармацевтичну галузь привабливою для інвестицій як зі сторони виробників, так і дистриб’юторів.

Реклама:

За словами експерта, на кінець 3 кварталу минулого року в Україні функціонувало 116 фармацевтичних підприємств та близько 21 тисячі точок продажі лікарських засобів (більше 14 тисяч - аптеки). Причому на долю першої десятки найбільших аптечних мереж приходиться менше 30% загальної кількості аптек. Доля місцевих виробників лікарських засобів близько 65% в упаковках але менше 30% грошовому вимірі.

"Поєднання великої кількості гравців, відсутність консолідації на ринку та очікування високих темпів росту створює сприятливу атмосферу для злиттів і поглинань в цьому секторі. Причому найбільш активно процеси будуть проходити в аптечному секторі, де великі мережі поступово збільшуватимуть свою вагу на ринку через придбання менших. Київ залишається одним з найбільш привабливим регіонів з точки зору аптечних продажів, тому спостерігатиметься експансія в столицю відносно великих регіональних мереж", - каже Табахарнюк.

За його словами, виробники лікарських засобів також можуть бути цікавими інвесторам, тим паче, що в Україні є з чого вибирати - від великих, за українськими мірками, виробників, таких як "Фармак", "Артеріум" та інших, до невеликих виробників з річним оборотом в кілька десятків мільйонів гривень.

"Деякі з виробників другого та третього десятку за обсягами виробництва показують темпи росту значно більші, ніж ринок в середньому, при цьому досягаючи рентабельності виробництва біля 30%. І саме такі компанії, що швидко зростають, є цікавими для поглинань", -  відзначає експерт.

Табахарнюк відзначив, що конкурують такі компанії не стільки вже за рахунок низької вартості ліків, а за рахунок високої якості та, навіть, ліків власної розробки, що інколи не мають навіть аналогів на ринку України сьогодні.

"Зацікавленість в українських виробниках, з нашого досвіду, є не лише з боку російських компаній, а і міжнародних гравців, які вже присутні на ринку як імпортери, так і ті, що поки представлені на ринку слабо. Тому, за нашими прогнозами, у цьому році відбудеться багато поглинань у цьому секторі", - резюмує Табахарнюк.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: